Tuesday, December 21, 2010

live each moment


Tajuk takde kaitan dgn entri. it's just that I'm currently back in love with Melissa Polinar's song, Say You'll Stay :) was crazy with this song somewhere in April this year, and now the studio version of the song has just come out. with new arrangement which is pretty cool ! :D

hmmmm.

sekarang kat umah, my sisters yang dok jauh2 semua dah pulang ke rumah masing2. sunyi and senyap laaa plak rase umah nih. Tinggal Muaz and Wazif aje. Muaz almost 2 years old, Wazif baru 2 bulan. Muaz takde partner in crime dah nak sepah2 umah. so tadi dia main2 dgn Wazif. Main suap2 cereal. terkejut yang amat Mak Ude tengok Muaz dok suap cereal cornflakes hok keras kekung tuh kat mulut Wazif. Wazif coooooool ice ice bebeh jer dia. maintain. hahahadoi. lucu lucu.

hmmmm.

oh yer. hari tu my bestfriend, kaklynn bertunang dah ! :D I am really really really really really HAPPY for you kaklynn. Nomu nomu nomu nomu saranghae !

hmmmm.

Dan juga, lusa akan bergerak ke Kedah for my bestfriend's wedding jugak. sapo lagi kalu bukan Ibtisam. aduhai makcik tuh, jangan dok kalut2 sangat lah. dah nak jadi bini org dah tuh. hehe. sedap pesan kat orang :)

hmmmm.

Lepas dok Kedah for 3 days. akan ziarah (aicewah ziarah tue ) KL plak sekejap. 3 hari je pon. Question: Camne la nak bahagi2 kan masa utk buat byk benda in 3 days tuh ?
Answer: Abah said, put main/prior things on top of everything first. Ahlami said, probably the main/prior things are fun things. hahaha. Ahlami's answer can not be used lah gitu gak. cannot cannot !

hmmmm.

also, found this,
"To fall in love is a disease and its cure is to marry with the person one is in love with"
(Islamic Proverb, Ibn Al Qayim)

and this,


bubye
Ahlami



Thursday, December 16, 2010

Reality



Photograph by James Nachtwey. Sudan, 1993

Hell is here, right here on earth. Tucked away in a place that sometimes we can not see. We are blind to the true hands of satan that gradually steal food, home and life of humans, hmmm human … just like us.

We complain every day about things that we can not have another day. They are expecting a little more than half of what you throw away.

Bubye
Ahlami

Tuesday, December 14, 2010

serendipity



my favorite movie by far :)



"Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya"

[al-Baqarah:216]

bubye
Ahlami

save your heart for someone who cares


Salam wbt.

baru lepas tidurkan Wazif, my 2 month old nephew. lega rase bile tgk baby ni tidur. agak nya, ini lah perasaan my ma bile tengok anak2 dia dapat tidur nyenyak.

wonder how do unfortunate kids and children sleep and eat and play, etc. of course they don't eat well enough. don't have enough toys to play. sedih nya. dgn itu, mari lah kita sama2 bersyukur dibesarkan dgn sempurna. zahir dan kasih sayang semua ckup. say Alhamdulillah. thank you Allah!

kat rumah ni semakin ramai rakyat jelata sebenarnya. kanak2 dari Sabah sudah ade di rumah. adoiii. geli hati Mak Ude bile dok melayan diorang nih :P

hari ni jugak after balik from kursus with kaklynn, pegi minum air nyor kat PCB ! sejak balik ni x pegi lagi pekena air nyor. thanks kaklynn temankan ! esok lagi satu hari kursus :)


okay, this is a very random updates.


pegi Walimah Dilah & Hasnul :)


bubye
Ahlami


Sunday, December 05, 2010

Take Care


Salam wbt

ma abah have been in KL since November 30th lagi. esok baru balik. huhu. elok2 aje ma abah berlepas last week tuh, rumah dah jadi kuca lanaaa doh. haha. actually, both my sisters, kakjie and fatien x sihat. diarrhoea yg teruk jgk lah. and kakjie plak ade 2 sons, Muaz and Wazif yg x masuk 2 bulan pon lg. Muaz pon kena diarrhoea teruk jugak. So, dalam rumah ni, saye sorang je yang sihat walafiat tubuh badan, Alhamdulillah.

rumah sangat kelam kabut. Muaz muntah byk kali jgak. atas selimut. atas comforter. kena bantal and sarung bantal jgk. so, bilik air tuh, macam2 ade. from comforter, selimut and 2 biji bantal. kira complete set. nak tido dalam bilik air pon boleh. hahaha. sabor jer lah. and saye jugak terpaksa mengangkut pesakit2 ni ke klinik yg berdekatan.

Alhamdulillah. everyone is now back to normal health condition. except for Muaz, becoming a little bit clingy hari ni. probably he has just recovered kot ? huhu. okay. tetiba rase macam saye dah bukak nursery ! hahahaha

alritey. ape lagi. oh yes, kota bharu hujan sokmo loni. and today rase a bit windy. angin ade ni selalunya leads to banjir lah. hehehe. but that's normal lah for penambang people. ngeh3. tapi hopefully tahun ni banjir x besar :) sekejap2 is fun. lama2 is disaster.

Whatever it is, we must always take a good care of ourselves. and kalau orang lain yg sakit, kite yang sihat kena la take care mereka yang sakit. juga jangan lupe take care ape2 pemberian and amanah orang lain untuk kita juga ! so, take care everyone !


"For those who do good there is the best, and something more. Neither gloom shall cover their faces, nor disgrace. Those are the people of Paradise. Therein they shall live forever." [10:26]



bubye
Ahlami

PS. will you ?

Saturday, November 27, 2010

To my future you


;
You don't have to drive any BMW or Mercedez or Skyline to be gorgeous. Be an imam in prayers. That's how I define gorgeous. You don't have to have nice voice and hush me with lovely songs to woo me. Recite the Kalamullah, Al Quranul kareem. That's how i would melt. You don't have to be rich for me to love you. Please have a kind heart. That's more than enough for me and my parents too. Nobody's perfect. You are nobody. So you are more than perfect for me :)

Love,
future yours

home is where you are


these faces. these smiles. all these touches. just because they are so familiar to me, I'm home everybody ! Alhamdulillah, I've arrived home last week, on the November 21st, welcoming by all the people i love, perghhhhh penuh jugak lah airport tuh bila semua decide nak g amik saye a.k.a Mak Ude :)

but yeah, sebelum bertolak nak naik flight tuh banjir jugak lah airport Adelaide tuh. sabor jer lah. tak boleh tahan. senang aje air mata ni gugur. aicewah gugur tue ! even Ibtisam was not there because she was in Sydney, attending her sister's family coming to Australia.

Alright then, it's really been a while. I don't really know what to update. Home is beautiful as the way it is. the way it has always been. When I walked into my room, I could still feel the moment when I was in high school, the time that I spent in this room, studying and singing out loud with my sister, Fatien. but then she left for boarding school, MRSM. Masa zaman skolah dlu nak sangat pegi boarding school because everyone was asking for the same thing, but deep in my heart, sebenarnya taknak. why ? sebab x boleh tgk TV and malas gile buat laundry(my weakest skill. hahaha) ! nak dok umah best lagi ! and of course, Allah knows the best :) nasib baik x dapat pegi sekolah asrama. hehe

a few things coming up that I should attend. reunion mcm biasa. kenduri kahwin of course. engagement orang lain jugak. alright alright. excited ! :)

I may not know this place. I may not be familiar with this part. As long as it has you in it, I know I'm home :)


Thank you Allah for all the blessings. Oh Allah, forgive all our sins, give us all that is good, and keep us away from all that is bad. Ameeeeen


Bubye
Ahlami



Tuesday, November 16, 2010

Tu Jaane Na


Salam Aidil-Adha !

fuh. jarang nak update blog time hari raye nih. x pernah buat lagi rasenye. Al-maklum lah, kat Adelaide ni, sekarang musim orang exam. musim orang ade final presentation la, so sambutan raye x meriah sangat. takde open house la plak ? eh, ade ke org buat open house raye haji ? hehe. kejap lagi nak gi beraye umah kak falah. jumpa hariz and caamil for the last time before i leave Adelaide. sob3. sedih nyeeeeeeeee T_T. saye sayang Hariz sangat2! oh yer, Adelaide raye hari ni, 16 Nov

Ya Allah ! lagi 4 hari nak balik ! nak balik Malaysia. hadoi. lemah semangat bile pikir x balik dah kat sini. bila agaknya nak datang sini balik yer ? Ibtisam cakap bile dah dapat duit pencen kite datang la sini balik. hahahadoi !

barang2 dah packing. tapi x habis lg sbenarnya. baju2 belum lagi masuk dalam kotak. segala mak nenek corelle dah masuk dah. hmmm ape lagi yer. ohhh sape2 yang nak belanje saye sebelum saye balik nih, dialu-alukan sangat. hahahahadoi perasan lagi di situ !

dan yg pasti, saye pasti pasti pasti akan rindu budak kecik tembam comey lote nih,
ooohhh Chihah, bile agaknya kite akan jumpa lagi ? sob3 T_T
(Husnun Nasihah, malam raya haji, 15 November 2010)

hmmmmmm. dok cakap pasal jumpa berpisah dan tak tahu bile jumpa lagi memang kite tak tahu semua tu kan? urusan Allah SWT.

we don't know. you don't know. berdoalah. mengharapkan yg terbaik :)


PS. Tu Jaane Na (you don't know)

Friday, November 12, 2010

What's the good ?


Alhamdulillah. My honours year has officially ended. from all the chaos to all the tears and laughters. joys and fun. we did embrace our experiences. I know all the patience and pain will be useful one day. heeeeeee. Alhamdulillah. Thank You Allah :)

8 more days before i go back to Malaysia. InsyaAllah :) Tiba2 rase sebak dengan setiap hari yang berlalu. balik nih, tak datang sini balik dah. the feeling is difference. excited but at the same time collide with rase sadness and berat hati. T_T plus pikir pasal all the memorable moments kat sini. sob3. adeihh emo terlebih !

Can you tell me, what's the good in good-bye ?

okeoke. nak cite pasal ape yer. oh yer. Ahlami tak siap and tak habis packing lg barang2 nih. barang2 nak shipping pon tak masukkan dalam kotak lagi. kotak dah ade. tapi x sempat nak mengemas lagi. sekarang pon Ibtisam dok kat dalam bilik Ahlami sebab bilik Ibtisam ade dua orang kawan dari Tasmania dok situ.

ermm ape lg yer. ape lg yer. udah2 la tuh. sila mengemas sekarang !


Bubye
Ahlami

P/S. I don't care if the world is composed of billions of people, I still want you :P


Friday, October 29, 2010

it would still be you


Thesis submitted. Alhamdulillah. kite serahkan pada yang pakar untuk menilai apekebenda la Ahlami tulis dalam thesis dia tuh. hikhik. for some reasons. for some reasons.

hari ni 29 oktober. meaning, i have 20 more days being here in Adelaide. Ya Allah ! cepat nya rase berlalu. 20 hari je lagi nak balik Malaysia. Indeed, I'm feeling happy, excited, anticipating, enchanted etc thinking about going back home. However (dalam thesis hari tuh banyak sangat tulis however. hehe), for some reasons, diri ini terasa sebak and muffled jugak thinking of every day that passes before I'll be leaving Adelaide for good. f0r some reasons. feels like Adelaide is my second home. has been teaching me the meaning of joy and sorrow. facing all the ups and downs. and I am thankful for that.

eh tetiba pulak jadi entri sedih. sob3 T_T

saya bersiaran kat lab nih. tetiba rase sunyi plak. selalu ade budak2 honors lain jugak. hmmmm. ponteng rupenye budak2 nih. eh, kami masih ade Final Presentation on this November 8th. haaaaaaaa that time i'm pretty much sure, everyone is going to say Hello to butterflies, meet Mr.stomach ! especially me ! hmmm I swear I will sing any song that just pop into my mind in case I stumble or stuff up the presentation. buat2 pengsan pon okay jugak rasenye. LOLOL

oh my. sweet nyooooooooo ! insyaAllah. ameen. ameen :)

bubye
Ahlami

p/s: for some reasons which i don't know, if I could pick anyone in this world, it would still be you

Monday, October 18, 2010

di ambang thesis submission


adoi. lagi seminggu nak hantar thesis.

semakin dekat hari submission date, semakin banyak kejadian-kejadian pelik yg berlaku. sampai rase tak masuk akal lah pulak bile pikir. tapi tuh la. all of these did happen !

- contohnya, encik A ingin masuk ke medical school pada hari Ahad (weekend), so kena la swipe card, tapi instead of menggunakan (ayat campur aduk abih ! ) student card mcm biasa, tapi encik A telah menggunakan Credit Card BankSA ! waaaahhhhhhh encik A mungkin gatal tangan nak shopping kot ? muahahahaha !

- contoh lain lagi ialah apabila kakak2 manis kite, cik S, cik M, dan juga cik F yang stayed up kat lab. konon nya nak stay up sampai midnight jer, tapi bile sedar midnight tu sememangnya gelap gelita dan sunyi sepi, takut lah pulak nak balik. Maka, mereka pon ber'camping' a.k.a bermalam lah di dalam office yg tak seberapa itu berlapikkan surat khabar ? wah wah wah ! Zuhud sungguh. rasenye banyak lagi kot napkin yg bersih2 dalam store room yg boleh dijadikan alas ? muahahaha lagi di situ !

- contoh lain lagi ialah apabila cik A berada keseorangan di lab di level 2 dan ingin naik ke tingkat 6 utk mengambil bahan yg baru di print, kemudian di hadapan cik A ada pintu yg nampak reflection belakang (ayat belit sket deh), cik A tiba2 . jeng jeng jeng. ternampak kelibat org berbaju putih melintas. cik A dgn beraninya berpaling ke belakang tapi, tiada pula kelibat tersebut. bunyi derapan kaki pon tiada. maka. cik A bertempiaran lari keluar dari lab. muahahahahha di situ lagi !

- contoh lain ialah sperti encik A telah berjaya menghabiskan stok sekotak Panadol (50tablet) dalam masa 2-3minggu (katanya lahhh...hehe). agak amazing di situ ! ish ish.

- contoh lain pula ialah sperti sekarang, saya sedang menaip utk mengupdate blog, bukannya menaip thesis. dah la kat lab orang. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !


okey. entri utk bagi sedar diri. berusaha semua kawan2!!!


and be careful ! dont be clumsy okeh ? pesanan utk diri sendiri !

bubye
Ahlami

Thursday, October 14, 2010

Al-Qalb


"He is only called 'Insan' (human) because of his nisiyan (forgetfulness), And it is only called 'Al-Qalb' (the heart) because it changes so rapidly (yataqallab)"

hihihi. I found this is soooooo funny !

Wednesday, October 13, 2010

memories


Everyone has memories.
memories that keep you warm getting through cold days.
memories that make you happy when you having gloomy days.
memories that can also make you sad, thinking that it would never happen again.

lebih kurang 11 hari lagi nak hantar thesis.
banyak benda kena pikir lately nih.
feels like I'm drowning in all these numbers of statistics and words of journals.
like I'm having a different Spring now.
at this space, at this kinda moment, i really miss my Abah.
making jokes. bringing out laughters and joys.
adoiiiii ! jiwo. jiwo wehhh !

spongebob pon boleh nangis ke ? bukan ke dia adalah sebiji sponge
yang boleh menyerap air ?


bubye
Ahlami





Thursday, October 07, 2010

blossom


heee. kat lab nih.

hari ni stay sambil teman kak alia (buat phd) buat experiment, boleh saye siapkan thesis. hahahahaha. iyo la tuh. siap upload gambar kat facebook lagih? ni haaa buat ape ni haaaa ? update blog lah pulak. ngeh ngeh. takpe2, curi masa. bukan buang masa. mane lg bagus. curi ke buang ? haha ngarut doh ! jangang layannggg !


erm tak tahu nak update ape sbenarnya.

okeh, saye bakal dapat anak sedara lagi. dalam masa terdekat ni lah. tunggu masa. woot woot. rekod in the family, 3 anak sedara dalam masa setahun. ngeh ngeh. produktif. alhamdulillah rezeki Allah :)

lagi 18 hari nak hantar thesis. progress? alhamdulillah. cumanya, have i done good enough? have i? hmmm hmmm. usaha ahlami usaha !


spring membuatkan Adelaide berseri-seri dan menawan
Subhanallah !


bubye
Ahlami

Sunday, September 26, 2010

sunny



today was very sunny. Alhamdulillah. ni baru betul2 spring. dah laaaame sgt Adelaide ni sejuk. hehe. tu je nak cakap. Alhamdulillah :)


Friday, September 24, 2010

brake


Salam wbt.

saye kan ade motion sickness sket2 kalau naik bas ekspres. tapi xtahu lah ade lagi ke tak sebab dah lame tak naik bas kan. hehe. anyway, kalau naik bas biasa pon. atau kereta biasa pon, kalau si driver bawak kereta tu suke tekan brake last minute and suke tekan brake banyak2 kali dan suke buat brake tajam. adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiii (haaaaa kan panjang adoii nih ) !

itu akan membuatkan saye pening juga. terase ingin mun-mun tah-mah. luga oghe kelate panggil. hehehe.

dengan ini, saye mengisytiharkan, salah satu ciri bakal suami saye mestilah seorang pemandu yg berhemah dgn membawa kereta tidak suke mem-brake sesuka hati sahaja (hahahaha mengisytiharkan tueeee ) pandu cermat jiwa selamat insyaAllah.


itu sahaja sesi meluahkan perasaan utk entri ini.


bubye
Ahlami

Thursday, September 23, 2010

Alia


Salam wbt.

kawan saya, Alia dah back for good (bfg). nama sebenar : Nur Alia Mazalan. hikhik skema nyeeeee ayat. We've been friends since 2007, specifically, during winter trip 2007. time tuh, terase pelik bile Alia cakap dia dok Village. tapi bukan budak petronas. dia JPA schoolar. hmmmm was thinking that time, mesti anak orang berada nih. :P

Alia ! semalam saye mimpi awak. saye, awak, kakteh and ib. kite nyanyi lagu camar yang pulang tuh dalam kete nak g mane ntah. pastu tiba2 ummu called awak. ummu cakap, dah2 la nyanyi lagi camar yang pulang tuh. nyanyi nasyeed plak ! ngeh ngeh. so trueeee! pastu last2 kite sampai barnacle bill makan fish and chips dah. ish ish ape punye mimpi daaaaaa.

Alia, i wish you have all comfort and ease in your life. may all the difficulties and hardships make you stronger and wiser. love you so much !


T_T banjir sket. huhu

perghhh degree certificate bawak kat tgn tueee :P

we love you Alia!

8 more weeks lagi nak balik Malaysia :))

bubye
Ahlami

Wednesday, September 22, 2010

tepu


betul. rase macam tepu sangat hari ni. macam kalau buat air milo tuh, letak milo banyak2 sampai x larut dah milo tuh. tepu.

oh yer, sekarang ni, kalau buat status kat facebook dalam bahasa Melayu, mesti kawan2 honors saye sibuk nak tahu maksud ape. aduhh. kalau part yg ayat kite simplekan tuh susah la nak explain. contoh nya, saye ade buat kat info profile saye yang saye ni seorang yg 'blur blur sket'. haaaaaaa sudah. nak explain camne la blur blur sket tuh. hari tu dah tanya dah. huhu. funny funny. tuh tak tulis dalam bahasa kelate lagi.

anyway, berbalik pada tepu ni sebab nya rase macam banyak benda kena buat. experiments on-going lagi. thesis pon dah start tulis. menaip satu paragraph berjam-jam rase. susah jugak rupe nye :( Ya Allah permudahkanlah.

tepu tepu ni rase macam nak gi bersilat lah. hoho. laaaaaaaaaame sgt dah tak bersilat. kakja, meh la kite bersilat. kami adik beradik memang berdarah silat. ade la sikit2. tapi my sisters especially kaktie and kakja memang main silat betul2 sampai uni. ohhh bestttt nye rase the feeling of saying 'dzzzzzaaaaaaaaaatttttttt !!! '. bangga jadi anak Gayong. hehe



okey. gambar tiada kaitan dgn entri. saje nak tunjuk dah berjaya buat tupat sutong.
ho yeah ho yeah ! maaaaaaaaaa ! ami wat tupat sutong nih. hehehe


bubye
Ahlami

Monday, September 20, 2010

kesian


Salam w.b.t

kawan-kawan honours saye yang bukan beragama Islam seringkali (aicewah seringkali tuh ! ) bertanya mengenai Islam. macam2 soalan yang diorang tanya. kadang2 tuh okay la, boleh saye jawab. and ade jugak soalan yg mmg saye tak tahu nak jawab macam mane. yer la, nak jaga hati diorang lagi kan. contoh;

"Hey Ami, so, you're fasting because you want to be rewarded. and how do you know you will get rewarded? what happen if God counts the rewards wrongly?"

- ohhhhhh mengggg. God is the Almighty. mane ade cacat cela. so mane ade kira wrong2. Malaikat dah catat catit segala benda dah. tak perlu bimbang salah kira ape2 - that was my answer

"So Ami, you're muslim. and I'm not (referring to him). So does it mean that you will go to heaven and i'll go to hell ?"

- yang ni macam stumble sket. tak tahu nak jawab mcm mane. angguk and senyum saje. tapi explain jgk la, bukan semua org Islam akan masuk syurga.


Ade lagi soalan2 lain. tapi tue lah. mereka ni semua nya nak bukti dan bukti. and nak yang saintifik punye bukti tuh. kadang2 kesian jugak diorang nie. kena ade bukti depan mata baru nak percaya. bagi diorang kena tengok. pastu buat research. pastu buat experiment. pastu kalu betul terbukti dalam experiment tuh, baru nak percaya. adoiii

Dear friends,
It's not something you see then you believe it. but it's something you believe it, and then you will surely see it.


bubye
Ahlami




Thursday, September 16, 2010

manis beraya


Salam wbt.

semua orang sibuk dok update cite pasal raya kan. saye pon nak citer jugak lah :)

so, raye kat Adelaide nie meriah jugak lah. meriah dalam kesederhanaan. dalam kesedihan dok teringat kat kampung tapi ade makna dan kemanisan jgk beraya bersama rakan-rakan nih. saye rase, bile beraya di perantauan ni, kite akan rase lagi tanggungjawab kot. yer la, kat umah semua ma yg uruskan pasal makanan juadah raye semua nih. kat sini, kena pikir sendiri, buat sendiri semua. manis beraye adelah kat situ.

sepanjang 4 tahun kat Adelaide nih, ni baru 2nd time beraye kat sini. hikhik. kira fair and square la kan. 2 kali raye kat malaysia. 2 kali raya kat sini. :P

.sembahyang raya kat masjid khalil - saye rase dalam banyak2 masjid yg pernah saye pergi, tak kira kat malaysia mahupon di sini, masjid khalil lah paling best. ni x pergi masjidil haram lagi nih. mesti lagi lagi lagi best. ya Allah, sampaikanlah daku ke sana. ameen.

.open house rumah kami - ade la wat makan sket2. ajak rakan2 terdekat aje. yer lah. nak ajak ramai2 kami ni bukan org bekerja yang sudah bergaji. jadi, buat ala kadar, ajak pon ala kadar. alhamdulillah. nasi tomato terhidang jugak utk tetamu. ade sesi main bunga api jugak yuhuuu! semua orang pon excited !

.beraye umah org lain - of course makanan banyak toksah cakap la. macam2 ade. sampai ketat perut.

.duit raya - no no duit raya this year T_T

.bergambar - haaaaaaaa yang ni toksah cakap la. kalah model2 semua. gambar banyak giler sampai nak tidor pon dok senyum2 lagi ingat ade kamera nk amik gambar lagi. hahahadoi. kes kes.

okey la. tgk gambar plak yer mcm biase lah :)


sembahyang raya










boleh la kan gambar2 tuh. nk upload byk2 x larat doh. boleh tengok lagi kat sini [klik sini]

okeh. itu sahaja.

bubye
Ahlami

p/s: jom puasa 6 plak ! :)

Friday, September 10, 2010

Eid Mubarak


Salam semua.

malam ni malam 1 Syawal, which means malam raya. esok raya dahhhh !
sungguh, rase sekejap sangat Ramadhan kali ni. sekejap tapi bermakna. dalam banyak2 Ramadhan, rase tahun ni la paling best. best kat sini sampai xleh nak diungkapkan dengan kata-kata. aicewahhhhh ayat perghhh !

hmmm hmmm. now it's 1.30am, Ibtisam dan saya still aktif and wide awake. hehe bekerja keras kat dapur menyiapkan makanan sket2. nasi tomato, dalca daging, ayam masak merah, acar timun. al maklum lah, niat nak ajak la rakan2 terdekat makan umah kami ni esok. saye pon baru sia gentel biskut. adohaiii oven ni memang dah tua kerepot dah. punye la lame nak masak rangup biskut saye tuh. sabor jer lah. sabor sabor.

tadi dah called umah. hehe nasib baik tak sempat menitiskan air mata mase cakap ngan ma tadi. macam biase lah ma cakap, tahun ni tak leh nak buat roti jala sebab Ahlami takdop. takdop oghe nok menjalo. huhu. riuhhhhhhh sangat dengar umah tuh. my adek sure is missing me mucho mucho. sebab kami berdua jer yg bujang dalam umh tuh. Adik, mung nk tido mano tuh? hihi

by the way, ni adalah second time beraye di Adelaide sepanjag 4 tahun kat sini. hihi. kira adil la tuh, 2 kali raya Malaysia, 2 kali raya sini.


okeh, entri ni sangat direct dan banyak membebel sket. hihi

Anyway,

Selamat Hari Raya Aidil Fitri diucapkan.
Eid Mubarak !
Taqabballallah minna wa minkum.
Minal aidin wal faizin.
saye mintak maaf jika ada salah silap terkasar bahasa terasa hati.
maaaapp banyoookk deh.

okey. mahu layan lagu raya. hehehe :)


bubye
Ahlami

Sunday, September 05, 2010

mace-mace


mace-mace = macam-macam

yer lah. mace-mace nak cerita sebenarnya. tapi tak tahu nak start yg mane satu. kite extract all those out in dot points lah. okay jgk kan ?

  • Facebook - kebanyakan status mengenai balik kampung nak raye. jalan jam berbotol-botol sebab ramai org nak balik kampung. shopping raye. nak buat biskut raya. baju raye x sempat siap, etc. hihi seronok jugak baca tapi ade jugak rase sayu. control Ahlami control ! T_T
  • Oven rumah rosak ! hmmm hmmmm macam mane nih ? tahun ni kan beraye di Adelaide, so saye berniat dari awal lagi nak buat biskut raye sendiri. dah set a few types of biskut raye nak buat. bukan sebab nk buat open house. tapi saye sendiri yg nak makan. mengidam. sob3 T_T lagi !! kalau kat Malaysia beli je selalu nya. biskut yg simple jer selalu buat. hmmm harap2 pakcik Johny cepat repair oven tuh.
  • Sekarang dah September - means sepatutnya dah panas sket la Adelaide nih. sebab spring kan. musim bunga. tapi nampak gaya nya, sejuk taknak berganjak lagi. still sejuk. even worse, hujan x berhenti. angin, guruh kilat sekali. jrg mcm nie. hmmm hmmm. ade hikmah. sampai hari tu ktorang bergelap sebab black-out. huhu. best jgk bercandle-light.
  • Thank You Ibtisam sebab sudi jahit manik kat baju raye saye. ade jgk la penyeri sket baju tuh. hikhik. thanks darling ! i love you bits and pieces !
  • Bukak puasa kat IKEA - sangat best. sebab sedap dan murah !
  • Biasenya raya orang beli langsir baru or sarung cushion baru, tapi saye beli quilt cover baru. hikhik. :P
ni dia quilt cover baru. hehe
  • Khatam Quran - almost there ! siiiiikittt jer lagi :) moga Allah permudahkan segala.
  • Tak boleh dengar lagu raya sangat lately, mudah tersentuh and teringat umah :( ! so, instead of playing all those raye songs, marilah kite dengarkan nasyeed zikir. tambah2 doa taubat. tubna illallah. waraja'na illallah. wa nadim na ala ma faalna. :))
  • Ya Allah, lembutkanlah hati supervisor ku untuk membenarkan aku bercuti hari Jumaat ni iaitu hari raye. . permudahkan Ya Allah. Amin Ya Rabbal alamin

itu sahaja. update kehidupan seharian.

jom sungguh2 kejar pahala in this Ramadhan !


bubye
Ahlami

Wednesday, September 01, 2010

1000 bulan



mari memburu lailatul qadr. full gear please ?
semoga menjadi milik kita !
ayuh !


Thursday, August 26, 2010

lawyer lawyer


okey,
here is the problem. my problem. semalam punye la awal tido. before 10pm dah pengsan. malam ni plak takleh nak tido la plak. erk. is that a problem? hehe. biase la tue. silih berganti kot? ape kes asyik tanya soalan pastu jawab sendiri. dari tadi lagi kot. hehe.

saye rase saye ni kadang2 loyar buruk sket la. eh, kadang2 ke? bukan ke selalu? alamak! soalan lagi. monolog dalaman betul lah!

contoh 1;

ibtisam: Ami, aku rase kan. **** bukan org melayu lah. kalau tengok fb dia, family dia guna bahasa pelik sket.
Ahlami: ooooo yeke? diorang guna bhasa camne?
Ibtisam: ermmm entah la. mcm bunyi jawa. tapi bukan jawa. taktahu lah. ko rase dia org ape eh? bukan jawa rasenye.
Ahlami: jawa la tu kot?
Ibtisam: bukaaannnnnnnn
Ahlami: habis tuh, Uyghur????
Ibtisam: LOL

Contoh 2;

Alia: Ami!! tolong bukakkan peti ais jap, nak letak jelly nih.
Ahlami: (terus meluru ke peti ais yang sememangnya dah terbuka). eh, dah bukak dah peti ais nih. nak bukak camne lagi. bukak skru-skru ke? screw drebar mano mano??

Contoh 3;

ni kat masjid khalil tadi jer. lepas terawih. nak turun tangga nk balik dah.
Ahlami: Teh (peteh), tengok ade orang perempuan dok semayang kat tempat lelaki tuh. ade ke patut? ish ish. (merujuk kepada sorang pakcik yg dok tgh semayang. dia pakai serban ala-ala pakai tudung, yang kalau dari belakang seriously memang nampak mcm perempuan! )
Peteh: Ishhhhh Ami nihhhh!


hmmmm ade lagi rasenye. tapi xingat dah. saye rase ikut perangai abah kot mcm nih? hehe.

oh yer. rasenye dah bleh start shopping baju2 baby! ramai betul org nak beranak hujung thn nie. aiyoyoyo. pokai mak ude!


bubye
Ahlami


sayang


Salam w.b.t

semalam tido sangat awal rasenye. pukul 1o dah di alam mimpi dah. takde la awal. tapi sebab lame dah tak tido awal mcm tu. lepas terawih kat uni semalam, balik lab kejap sebab berkobar2 nak tahu result experiment, Alhamdulillah jadi. balik umah, salin baju terus kroh2. yes yes.
penat for sure !

Ramadhan.
Alhamdulillah. saye suke ramadhan. semua benda pon rase nampak mudah dan senang. as in, whatever happens, sabar diutamakan. takde masalah pon, sabar dapat pahala. syukur pon dapat pahala. tak rugi sesen pon. hehe. dah janji nak khatam quran by the time habis ramadhan. insyaAllah, in progress :)

Sayang.
kalau kira2, ade lagi 12 minggu lagi saye akan balik Malaysia. back for good. insyaAllah. taknak sambung ke? tak tahu lagi. hmmm hmmm. yer, 12 more weeks. and i'll be home. safe and sound. hip hip hooray !
tapi, bile pikir balik, rase SAYANG sangat nak tinggalkan Adelaide. sekarang mcm baru sedar saye SAYANG sangat housemates saye. SAYANG sgt kawan2 kat sini. SAYANG nyerrr kat kehidupan kat sini. hmmm tapi, ma saye selalu jer cakap. sayang nie, sepatutnya kena sayang kerana Allah. sayang semuanya kerana Allah. okey, saye nak macam tue, sayang kerana Allah. tapi mcm mane tue. okey, kena call ma nanti. hikhik.



Bubye
Ahlami

p/s: hold on just a little bit more. just a little bit more, Ahlami!


Thursday, August 19, 2010

Ahlami

Assalamualaikum.
Hi. My name is Ahlami.
Ahlami means 'my dreams' or 'impianku' in Malay.
My second sister, kakngoh that suggested this name to my parents.
So, she was the one that gave this name to me.

When I was a kid, I mean, like primary school, I wondered why was my name so weird.
Why my name doesn't have 'Nur' or 'Siti' or 'Puteri' or 'Tengku' (melampauuu la tu nak tengku). hehe. cause i had always imagined that it would be pretty to have that fancy Nur, Siti or Puteri in front on my name. hihi. but that was just a little of myself, 7 or 8 year old girl.

and now, no matter how far i have thought about it, i still believe that we should all be proud with our own names, especially when knowing the meanings. and yeah, name is just a name if you don't value yourself.

so yes, i'm a little left of center. lefty kan. ehehe

bubye
Ahlami


Monday, August 16, 2010

ibtisam


hari ni birthday kawan baik saye. name dia Ibtisam binti Ismail.
Ibtisam maksud dia 'senyum'. dia memang suke senyum dan gelak.
eh, ke gelak lagi banyak? hehehe.

Ibtisam! jangan kawin lagi boleh? tunggu la akuuuu. kite kawin same2. haha

haaaaaa bagus! exercise macam ni lah utk kurangkan ketembaman pipi tuh!


lame x letak gambar berdua. tepek sket. hehe

bubye
Ahlami


Sunday, August 15, 2010

sentiasa sayang




hidung soksek soksek. selsema. tak berapa sihat.
Alhamdulillah, ujian sebab Allah masih sayangkan kita kan?
bahkan sentiasa sayangkan kita.
harus sentiasa tersenyum dan bekerja dengan lebih tekun!


bubye
Ahlami

Sunday, August 08, 2010

pelangi


Salam.

ape khabar semua?
nak crite lah sket. lame dah sbenarnya simpan entri ni as a draft.

anyway, mase kecik2 dulu, i always loved asking questions. even now, still do, but in a proper way la kot. hehe. manners come first yer adik2 sekalian? kalau pegi kedai, saye suke tanya penjual tu macam2 lah. contohnya makcik jual goreng pisang, saye penah tanya,

" Mok Cik, x puah ko jual goreng pise jah nie?"

org jual jagung kat tepi2 jalan tuh pon saye penah tanya,

"Mok Cik, buleh untung banyok ko kalu jual jagung? kalu jual kek jagung ko, air jagung jugok ko, tok leh ko?"

saye rase, pasal tanya untung2 tuh sebab dah didedahkan mengenai kira2 matematik dan minat yangggg amat sangat dengan maths. >.<


Dengan abah saye pon banyak tanya jugak. Contoh;

"Abah, pelangi tu kei, mano hujung dio? hujung dio kat bukit ko? dio abis situ ko abah?"

"Abah, banjir ni kei, air tubek dari tanoh ko?"

"Abah, ular sawo tu gagoh deh? gagoh padey ghima (harimau) deh? sebab ular sawo buleh make ghima."

sekarang pon suke tanya jugak. hehe. tapi kena tanya dgn penuh logik sket lah. mind your words yer Ahlami. hehehe.

15 minggu lagi sebenarnya nak balik Malaysia. penat tapi bersemangat!

Ramadhan. time to recharge. mari semua rebut peluang!

"Allah's generosity is connected to gratitude, and gratitude is linked to increase in His generosity. The generosity of Allah will not stop increasing unless the gratitude of servant ceases" - Ali bin Abi Talib (R.A)

Bubye
Ahlami


Wednesday, August 04, 2010

holy month



"Allahumma Balighna Ramadhan"
Counting days..hoping for a better one insyaAllah!



Sunday, August 01, 2010

still together



mereka ni housemates saye. dari kiri; Ibtisam, Ummu, saye & Fatihah.
kami bersama together2 since Sunway College 2005 lagi.
and kami berempat datang Adelaide ni dok serumah.
Alhamdulillah sampai sekarang dok serumah lagi.
saye just nak cakap, saya sayang housemates saye.
sayang mereka sangat!



Thursday, July 29, 2010

black is hitam

Okey. terase nak update blog. maybe boleh cite pasal kejadian yg agak mendebarkan berlaku last week. betul ke last week? rase mcm betul dah. haha. byk sgt benda berlaku lately sampai x ingat the exact time.

saya on the way balik umah. turun je bas tuh, tengah cakap phone ngan Kak Falah, sembang pasal dia beranak and baby baru name Caamil Yusuf (gitu kot eja nya). saye dah perasan dah seberang jalan ade sorang mamat Negro dia menyeberang (ade ke perkataan ni) jalan menuju ke arah saye. saye buat dek je sebab tgh cakap phone. pastu bile dah selesai cakap phone tuh. tengok2 mamat tuh dah ade kat belakang saye. makin dekat plak tuh. aiseh. ini x boleh jadi ni.

so, i walked faster. he did the same too. nak lari mcm takut la plak. yer la. kalau lari, dia mesti lari jgk. confirm dia lari lagi laju kan. DIE DIE! nasib baik rumah dekat ngn bus stop. bile sampai je depan umah tuh. saye stopped. and he stopped too. dgn bengang nye saye pegi tanya soalan tak relevant,

"What do you want????"

berani jgk pegi tanya soalan gitu. haha. tak patut tak patut. pastu si Negro ni jawab,

"Nothing"

Garau gile! Time tuh..bile dengar suara dia yg garauuuuuuuuuuu gilerr tuh, saye lompat dan belari sekuat hati masuk dalam umah (okey! exaggerate sket). before that terkial2 cari kunci umah sampai nak bukak pintu dengan pendrive. tertukar sebab gelabah. haha. Alhamdulillah. selamat masuk umah. intai balik kat luar umh, tengok mamat tuh dah blah. Housemates saye pon semua cuak jgk. kih3. ape la mamat tu nak sbenarnya. lapar kot? terbau Peteh tgh masak sedap kot. hahadoi.

okey, sekian. itu sahaja nak cerita. Black is hitam. hahadoi. saye ni kadang2 racist sket.



bubye
Ahlami


Wednesday, July 28, 2010

in the end


Salam wbt.

I was doing my usual routine daily so-called important and critical experiment a few days ago. eh, a few days ape plak, kelmarin sebenarnya. yes yes, yesterday. and to make things complicated, before we started the experiment, it seemed like everything went wrong. wrong samples. wrong dilutions. there were defects here and there. and Alhamdulillah, we managed to overcome all those. we as I'm referring to me and Kate, the research assistant that works in our lab. Kate was REALLY REALLY REALLY worried that the experiment was not gonna work. so i was just randomly saying this to her,

"Don't worry. Relax. Calm down. In the end, everything is gonna be OKAY. If it's not OKAY, then it is not yet the end"

Erkk...where did that come from actually? Gulp! I know I know! It was too heavy for that kinda situation. hahahhaa. ayat xleh blah. confident jer lebih! Anyway, nasib baik dia buat muka mcm 'whatever la budak ni. dok berfalsafah la plak kat sini'. hahahadoii.

and yeah, the experiment didn't work. literally. hehehe. biase la tuh. bak kata cikgu add-math saye dulu, Cikgu Nik Rosila (belum kawin lg cikgu ni, tapi penah mengajar kakak saye yg dah beranak 5 orang dah!), nak selesai ape2 equation, kena guna kaedah cuba jaya! yeah! betul tu cikgu.

itu cerita semalam. TODAY, Kate tu datang lab dengan senyuman berseri2 bak bunga matahari mekar di taman. aicewah. she was happppppy and smiling ear-to-ear all the time. Rupe2 nya semalam jugak, her boyfriend proposed her, to get married. amboiiiiiiii patut la suke sangat. then dia ckp cmni,

"Ami, you were right! everything is gonna be okay in the end. cause i'm getting married! yeayy!!"

Erk. saye pon sebenarnya confused and blur that time. baiklah Kate! congratulations!


Everybody wants happiness. Nobody wants pain.
But you can't have a rainbow without a little rain.

bubye
Ahlami

p/s: rindu my monsters and blossoms

Saturday, July 24, 2010

Saturday Blues





Salam wbt.

hi everyone. how is it going?

I've had my progress report presentation on Thursday. I thought I did better than the first presentation which was the research proposal. at least i thought. :P The questions that i got were not that bad though, at least i was expecting and guessing the right questions that they're gonna ask. Alhamdulillah. All praises to Allah. :)))

After all, this presentation is not part of the assessment components. not counted towards the final marks of honors year. :))), but the thing is, I have got to do BETTER for the final presentation. the thesis defence. ketar lutut weh!


post-presentation feeling selalu je macam ni. malas sangat nak buat keje ape2. rase nak relax2 layan movies or bace buku aje. kuang3. normal ke tuh?

hari ni Sabtuday. eh, Saturday. nak relax2 aje. bangun tido pon sah sah lambat. wakakah. rasenye the only thing that I've done so far beneficial was tukar air ikan saye tuh. kata nak wat laundry stuffs x buat lagi. baju2 yg basuh last week, dok dalam bakul x sempat nak lipat lagi. :P. ni nak basuh yg penuh dalam bakul tu pulak. hahaha. memang bakul baju ni x pernah kosong! oppss! tetiba rase mcm mak2 plak dok membebel pasal baju2 x lipat nih. hihi.


dah dah! stop feeling blues. get a life lah. jom jom! let's be productive. erk, kawin and beranak ramai2 ke? LOL


bubye
Ahlami

p/s: the best thing to cheer yourself is to cheer somebody else up - Albert Einstein

Tuesday, July 20, 2010

Aqeef


Aqeef is holding number 22 in third generation of
Wan Muhammad Wan Jaafar & Wan Hasnah Wan Yusoff.
so here it goes, welcoming Aqeef Naufal bin Rumaizi.
was born on July 14th 2010, weight 3.2kg
another baby, another bundle of joy.
May Allah filled our family with blessings and baraqah insyaAllah.
MasyaAllah, i really love my family.


Aqeef Naufal
- dahi luas sah2 ikut muko oghe penambe nih. hehe-


bubye
Mak Ude to Aqeef



sepintas




sepintas ku temui, senyumanmu. memberi daku sinar baru.


bubye
Ahlami

p/s: semalam xleh tido. malam ni mengantuk awal la pulak :p

Monday, July 19, 2010

ain't no sunshine



Salam wbt.

tak boleh tido la. adoi adoi adoi! adakah disebabkan mocha yg begitu sedap tadi? mungkin juga. atau mungkin juga sebab dok pikir presentation progress report hari Khamis nanti. hurmm mungkin jugak tuh. atau memikirkan best nye kalau dapat pegang baby baru, Aqeef kat umah nanti. yes yes mungkin sangat la tuh.

atau tak boleh tido sebab seronok tengok encik Ikan saye dah pandai melompat tinggi2 dalam fish bowl dia tuh. haaaaa maybe maybe! ke sebab saye tak sabar nak bace the next book 'The Gift' by Cecelia Ahern tuh? tapi tak boleh baca lagi sebab kalau start baca x boleh berhenti. maybe sebab ni jgk saye tak boleh lelap nih.

sebab lain yang buat saye x leh tido mungkin hari ni makan terlalu banyak pisang goreng? yer, saye teringin makan pisang goreng, dan telah menggoreng dgn banyak nya dan makan dgn rakusnya. haaaaaaa saye rase maybe sebab ni kot xleh tido? erm ade sebab lain lagi ke kenapa saye x tido lagi nih? tak lain tak bukan. sebab saye gedik pegi bukak balik laptop dan update blog ni lah! hahahadoi





bubye
Ahlami

p/s: i wonder if things that remind me of you, remind you of me?
p/s: sudah2 la tu Ahlami..tido tido!

Friday, July 16, 2010

Strong



A friend of mine had decided to quit honors and go back to Malaysia. and apparently she really did. last Saturday she flew back to Malaysia and that's it. halfway of honors journey for her. I was so surprised to know that she decided to end it that way. i mean, yeah..cause we've only got a few months to go. and we can just call it a-day. just A FEW months. I am terribly sorry for her. but i know, she must be feeling very satisfied and relieved now. seronok jugak sebenarnya. tapi tue lah. it's just a matter of RUGI laa for me. takpe, ALLAH knows the best. may she find a better way and journey or experience. :)

I just thought that she had been very strong lately. apparently that's not the case.

what about me? Alhamdulillah. so far, I've been coping well. Yes, phone calls with family really helps, i can guarantee that! talking to your friends really find me a way to release some kinda stresses. cause most of the time, we're gonna end up laughing about that. hahaha. very typical!

and yeah, what i think now is, you must be very strong, but at the same time, rely on others too for their support and time with us. don't forget to make DOA as well. insyaAllah everything will go well.


"It's good to be strong, but not too strong, to make people around you feel that you don't need them anymore"



bubye
Ahlami

p/s: sometimes, you don't realize you've been putting so much care for someone, until they stop caring for you.

Tuesday, July 13, 2010

smile



so, it's in the middle of July now. what am i up to? oh yes, finish doing honors.
tolonglah, I just can't wait all these to be over. at least, this chapter of my life. it's just like when you're reading a book. chapter by chapter. and you REALLY want to know what happen next and next. smile.

oh yes, my 4th sister, Halilah is now giving birth to her 5th child. she's in the hospital now. may everything go well and smooth. insyaAllah. hehee. adoi laaaa..nanti anak sedare Mak Ude ni jadi 22 orang lah. Ramai nyaaaaa masyaAllah. Alhamdulillah murah rezeki. smile

sometimes (eh, sometimes ke always eh?), I remind myself that whatever happens in your life. just don't forget to draw that smile of yours to others. I prefer not to show every trace of sadness. I know that when you draw that smile of yours, you're gonna get back that simple happiness in return. so, why not, give a smile every time you meet people. or bumping into each other. smile

so, smile dear smile. smile for me.



bubye
Ahlami


p/: ^____^



Sunday, July 11, 2010

alamak!


oh noi noi!

what have i done to my blog?

tadi tengah dok godek2 blog nih. plan nye nak tukar template baru. tapi tiba2 x jadik. jadi hudussss giloss. hahaha. terpaksa guna theme yg disediakan oleh blogger ni yg sedia ade. and tukar2 colour sket aje. oh noi noi noi. sape2 yg sudi cantikkan blog saye? hikhik



bubye
Ahlami