Friday, August 10, 2012

Al-kisah Expectant Mother

Assalamualaikum.

Warning. Entri ni banyak gambar tau. Hehe saje je nak share serba sedikit pasal buku report mengandung ibu & bayi kat Jepun ni. Tiba tiba semangat plak nak berkongsi. Hehe. Saya takde pengalaman bersalin di Malaysia (obvioulsy kot Ahlami, since this is your first pregnancy hehe). So saje la nak share yang Jepun punya.

Ni buku report ibu&bayi kat sini. Lupa dah dalam nihongo (bahasa jepun) dia panggil apa. Kang salah sebut terbelit lidah saya nanti. Hehe
Kat dalam tu, ada laaa report untuk setiap kali check up. Awal awal pregnancy dulu sebulan skali je check-up, then 2 minggu sekali. Now dah seminggu sekali (saya dah nak masuk 36 minggu).

And setiap kali check up, kat sini mmg dia akan scan. So, memang baaaaanyak sgt gambar scan baby yang kami dapat. Huhu. Dengan itu, pihak hospital mmg bekalkan buku ni, untuk kita tampal gambar2 baby yang telah di scan. Setakat ni kami dah guna 2 buku. Rasanya sampai 2 buku je kot till beranak nanti

Ni masa awal2 pregnancy dulu. Baby kecik sangaaaaaaat lagi. Hehe

 And the baby is getting bigger. Ni masa 5 bulan kot.

Kami juga dibekalkan CD, setiap kali scan, doktor akan rekod. So, everything is in this CD. Boring2 bleh laa tengok baby. Pasang je kat DVD hehe.

Ni gambar 4D yang paling cantik rasanya yg berjaya doktor captured. Time ni dah 30+ weeks pregnant. Just tak ingat the exact date. Hehe.

So far, Alhamdulillah. Setakat ni semuanya baik baik sahaja. Cuma last check-up, doktor cakap baby agak besar (dalam bahasa jepun, 'ooki'). Hehe tapi taktahu la betul ke tak kan, sebab tu sekadar estimation. Doa yang baik baik aja. Semoga dipermudahkan urusan saya bersalin nanti, inshaAllah :) Doa banyak2, tambah tambah bulan puasa ni kan :)

bubye
Ahlami

5 comments:

LynnAiza said...

waaa.bestnya macam tuu.hehehe.complete betoi kat sana.

dah 36weeks ye kak ami?tak lama sgt dah tu.baby mesti tak sabar nak raya sama2 tu.hihi.

apapun,lynn doakan segalanya dipermudahkan nanti.insyAllah. :)

Ahlami said...

Agak detail laa jgk hehe.

Thank you Lynn dear :)
semoga urusan kita semua pon dipermudahkan. Mari banyak2 berdoa. Lailatul Qadr pon jom sama sama kita cari!

Norf @ Effa said...

seronoknya pergalaman pertama kan ami. huhuh.. semoga segalanya baik baik saja! :)

take care ami...

tsam_ismail said...

dahi mmg jelas trademark umi ayah dia hahaha...hdung comelnye sejemput je hihi..xsabar nak jumpa baby.take care ye mummy.banyak2 doa moga selamat semua.baby umi sihat,jd anak soleh/ah

adilah said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari org Malaysia..;)

Semoga Allah permudahkan segala urusan kelahiran dan selamat keduanya ibu dan anak..~