Monday, July 30, 2012

Bulan puasa pon berjalan jugak ke?

Assalamualaikum wbt

Hi everyone :)

Weekend sabtu 28july, saya dan suami sempat pegi Mount Zao. Kat situ ada okama (kawah) kesan gunung berapi iaitu gunung Zao tu la. Saya pon x brapa faham jugak sbenarnya bagaimana okama itu terbentuk. Hehe al maklum lah ketidakfahaman bahasa jepun kan. Boleh rujuk sini, Okama crater lake. Tapi on the way ke sana, al maklum laa gunung kan, jalan memang berbelit mcm ular lah, saya dah la mmg jenis ada movement sickness, so uwweeekk jgk laa saya dalam dok tahan2 tu. muntah skali. lepas tu, dah smpai atas tu plak, kena naik benda alah tu plak, scary jgk sbenarnya (boleh rujuk gambar kat bawah), lepas tu kena daki sket lagi plak, dgn batu bata yg agk banyak and tanah sedikit licin, so mmg kena extra careful. Fuhh mmg mencabar sebelum nak sampai tgk pemandangan yg cantik tuh. hihi. Takpe laa, exercise utk ibu mengandung 34minggu nih :P

Salah satu sebab kami ke sana ialah kerana ada tetamu dari Saitama, iaitu kak umie sefamily yang datang berkunjung ke Yonezawa :) alhamdulillah, murah rezeki tetamu datang berkunjung kan? Kak umie sampai umah petang jumaat tuh, so sempat la berbuka puasa bersama-sama, dan kami sempat juga jemput tukang masak terkenal yonezawa, Kak As sefamily untuk iftar bersama kami. Alhamdulillah, kak as ni memang lah pemurah orangnya, macam2 kuih di bawak nya :) Alhamdulillah rezeki kan, plus dapat berbuka puasa, and berterawih bersama, terasa lagi keberkatannya :) Kak as jugak sempat jamu kami hari sabtu malam tu dgn moreh yg istimewa iaitu mee bandung muar ! alhamdulillah, dapat jugak saya makan mee bandung yg memang betul2 orang muar yg buat. Oishikatta kak as ! :)

Hari ahad nya, kami bawak kak umie round round kat area yonezawa aja. Cuaca yang agak panas minggu ni (memang summer sudah menunjukkan belang nya hehe), tak berapa mengizinkan untuk berjalan jauh. Okay la kot kan kak umie ? Hehe. 

Okla, jom layan gambar, lama dah x masukkan gambar dalam entri blog kan? Hehe. Dulu kemain sukaaa nak masukkan gamba hehe


ni kak umie sefamily :)

 ni laaa okama crater lake kat mount zao 

nak sampai ke okama tuh, kena naik benda ni dulu. Huhu tengok la mak buyong ni dgn beraninya naik benda alah nih. 

mak buyong kepenatan

kak as yang kat tengah2 tu :)



okay, tu je kot utk sementara waktu :) tadarus dah juzuk brapa? hehe


bubye
Ahlami


8 comments:

Janna Wan Muhammad said...

ya allah ahlami...! Beraninyo nyo naik gotu! Sungguh ami naik gotu? huhu kak ja plok hok seria.....

LynnAiza said...

waaaaa..kak ami. beraninyaaa naik benda tuuu. hahaha. salute. ;p

nice view btw. :)

Asmara said...

AllahuAkbar.. Apa sgt la takat kuih2 je. Banding Ami tukang masaknya. Hihi.. Tq so much Aki dan Ami pelawa kami juga dan iftar mlm td. :D. Tapi mmg best beramah mesra dgn umie dan Ami. Eh cantikla gmbr naik chairlift tu, Ami guna software apa ye? :)

Ahlami said...

Hehe tu laaa. Mulo2 tu takut jgk. Tapi alang2 dh sapa atah bukit tu. naik je la. Tapi xtinggi pon sbenarnyo. Gambar tu meme oghe situ amik, and jual. And diorg phtoshop kan bg napol tinggi jah hehe

Ahlami said...

Ehehe thank you lynn :) actually x tinggi pon benda alah tu. gmba tu diambil oleh pekerja kt sana. Diorg mmg amik gmba semua org and bila dah smpai bwh kalu nak gmba tu kena beli la. And diorg dh siap photoshop gmba tu nk bg nmpk tinggi ehehe

Ahlami said...

Hehe kuih macam2 tau! Best plak tuh. Haha bukan ami edit gmba tu, tapi orang kat situ mmg amik gmba semua org, and jual. Dia dah siap2 photoshop kan nk bg nmpk kawah tu konon2 brada kat bwh kita la masa naik chairlift tu

fatienwm said...

ooo photoshop ko..aduhs, tinggi bedo'oh seghoo..huu

Aisyah Wm said...

gerun kak loh tgk amie naik benda tuh..
bgs la jln2, ibu mengandung exercise selagi larat n tidak memudaratkan.. insyaAllah mudah bersalin nanti:)