Monday, July 23, 2012

Berpuasa and tour di Hospital

Assalamualaikum wbt.

Hi everyone :)

Kalau kat Japan, sekarang hari ke 3 berpuasa di bulan Ramadhan. Sama je ngn Malaysia. Kalau xsilap, Japan ni selalunya memang ikut Malaysia bab menetapkan tarikh puasa and raya sebab Malaysia is the nearest islamic country. Hmm bagus jugak, at least dpt raya sama2 ngn org Malaysia. Hehe :)

Hari ni hari ke 3 saya berpuasa sebagai ibu mengandung. Alhamdulillah. Day 1 went well. Day 2 pon okay jugak, despite byk berjalan ke sana sini, sebab ada check up ngan my gynae, iaitu semalam la. Lama plak kat hospital tu sebab semalam ada a few things kena buat. 
  1. Check up macam biasa lah dgn sensei
  2. Jumpa chef kat hospital tuh, dia tnya mcm2 laa benda yg kita nk makan, yg xboleh makan, and bleh request la makan ape2 contohnya nk strawberry sundae ke (hehehe) sepanjang 7hari 6 malam kat hospital tuh. 
  3. Jumpa nurse, utk explain pasal video proses kelahiran bayi. Very detailed! From the first pain you will receive, till part yg jahit2 tu semua. Alhamdulillah, xdela kowai (scary) sgt. Hehe 
  4. Pegi tengok bilik menunggu sebelum bukaan betul2 10cm, and tengok labour room jgk. And dia tnya nak aroma fragrant apa kat dalam blik and labour room tuh. Perghhhh sampai ke aroma pon dia tnya.
  5. Tengok wad atau bilik ibu&bayi sepanjang seminggu kat spital tu lah. ada 2 type je, yg biasa, and yg special. yg special tu mahal sket la. saya rase nk duduk bilik biasa aje, sbb tu pon dah ckup lengkap dah and luas and selesa :)
So begitulah al kisahnya tour di Shimanuki Clinic, Yonezawa :) So far, nurse kat situ mmg smua nya baik2 and cakap lembut2 aje. Xpaham mmg diorg explain satu2. Tapi mmg saya x paham pon sbb diorg ckp jepun haha. Tapi xpe, encik hubby kan ade. Ngeh3.
Oh the entry is getting tedious. Boring baca kan? :P InshaAllah nanti update lg. 


Bubye
Ahlami

p/s: hari ni nak buat gulai kurma ayam and goreng ikan je kot. and kuih puding mix fruit and cekodok pisang, inshaAllah :)

5 comments:

Asmara said...

Best2! nnti amik la gmbr dalam klinik tu. hihi.. akk haritu tak merasa masuk bilik bersalin dia, cuma kat bilik checkup tu je.
*meriah menu hari ni. :D

Ahlami said...

hehe kak as komen laa ! kih3. Tu laaa lupa nak snap gmbar, and tetiba rasa rugi plak x amik gmba, sebab masa tu x terfikir plak nk masuk dalam entri blog. hihi. nanti next time nk try mtk amik gmba laa. lauk simple aje kak as oii. nasib baik aki telan jerr ami masak. sedap ke x sedap hehe

fatienwm said...

woahhh..ganah spita jepon nih..nak g beranok jepon jgok ehs..haha

LynnAiza said...

detailnyaaa kat sana!waaa.best3.
selamat semuanya kak ami.
dan selamat berpuasa hari ke 4 pulak. ;p

yusmee said...

Best la beranak di jepon nih..mesti x sakit lah mano..sserow nok gi branok ssana jgkla...