Wednesday, July 25, 2012

While waiting

Assalamualaikum wbt,

Hi everyone :)

It's 1.40am now in Japan while I am typing this out. I have like 30minutes to finish this off, and wake my darling up for sahur. Yes, subuh prayer will be at 2.51am. So, anytime by now we can start our sahur. Awal kan? Takpe, berbuka nanti pukul 6.56pm inshaAllah :) Alhamdulillah setakat ni x tinggal lagi puasa :)

Lately ni susah sangat nak tidur sebelum sahur. Al maklum lah kena bangun sahur awal kan. Encik husband sebab dia penat kerja, so pkul 12 tu dah memang kroh kroh dah. Sekarang ni pon syok je tengok dia tidur. Kita yang tak boleh tidur ni, update blog aje la kan. Hihi.

Really, tak tahu nak update ape. Tapi tiba tiba rasa syukur diberi peluang untuk berpuasa di Jepun nih. As far as I'm concerned with my surroundings, comparing Japan and Australia, ada bezanya. Australia kalau dari segi bab makanan memang serba serbi mudah, from the raw ingredients to the ready made food. Banyak boleh makan. Japan is a bit difficult and challenging I should say, and most of us akan dapat sumber bahan bahan nak masak ni from online shop. Agak leceh, tapi ada advantage jugak which is tak payah susah susah angkat barang shopping hehe. Tapi bukan semua benda yang kita nak ada jugak kat online shopping tuh. So, kena banyak bersobarrrr. Hehe

So bila time nak masak sesuatu meal tu and takde bahan nya, x best lah kan, surely will remind my time being in  Adelaide. Senang nye laaa kan. Tapi sebenarnya nak lagi senang, haaaa kat Malaysia la, cakap je nak kuih ape, tunjuk je kat bazaar ramadhan tu :P

Alhamdulillah, tinggal di oversea ni mengajar kita lebih independent and creative. Lama-lama kita akan rasa biasa and adaptive. InshaAllah :)

Oh yer, hari ni genap 26 orang cucu ma and abah saya ! Alhamdulillah, murah rezeki :) Congrats to my sis, Halilah and her husband, as well as their kids, surely riuh rendah rumah tu dapat adik baru :)

Bubye
Ahlami

4 comments:

Asmara said...

I am waiting too! Nak tidur sebelum sahur takut terlajok. Meh kita blogwalking. Hihi.. Subuh 1/2 jam lg. Alhamdulillah dah sahur pun. Tu la kan akk mencari tepung beras mcm dah xde lak kat bticrom tuh. Yg ada tpg beras jepun nnti jd cam aritu. Hikhik.. Eh congrats dpt lg anak buah. :D

tsam_ismail said...

kak lah dah bernaka ke?baby apa wahhh ramainya cucusss tahun ni haha

pB said...

selamat berpuasa

Aisyah Wm said...

awalnye shur kat sana.. siye plk ko amie.. dohla sarat. takpelaa..byk pahala dpt.. kk tei ms ngandung kt nabil, br lbh krg 10 minggu, pas tu start puasa, mggu pertama mmg lembik lotek.. tinggal jgk puasa bbrpa hari bila dah muntah 2-3kali. tp bila dh 2 mggu puasa..rasa ok je..
apa2 pun..duk jauhndari keluarga ni buat kita lebih menghargai mereka..n sentiasa tak sabar2 nk blk kg jumpa ma+abah n adik bradik:)