Sunday, January 18, 2009

as requested



my niece in Singapore - bile mak ude nak upload gmba kete atuk accident nyer?

kakja - mano nok tgk gmba keto abah accident nyo?

okey..there you go..






anyway, this tragic thing happened on 31st Dec 2008, about 8.15pm. my abah was about to go to the mosque for Isyak prayer as usual lah. he was just mistakenly moved the gear to D instead of R, so he bumped loudly the perahu that was located in front of the car. my abah was so panicked that he couldnt think of anything but moving back the gear to R, tapi kaki dia still kat pedal minyak . so langgar plak tiang umah yang memang teguh seteguhnya tue. bayangkanlah tiang yang kuat tu leh patah. maybe sbb tuan empunya umah ni sdiri yg langgar, so patah la. hehe.


anyway, everyone was in the house. i was in the kitchen and at that moment i was thinking that my almost 7-month-pregnant sister who hit the perahu and the tiang. so i was shouting loudly, crazily..'Kakjie! Kakjie!!'.. but when i got down there, i saw it wasn my abah who has just got out from the car safely. quickly grabbed him. he was just okay. but was in shocked, of course. a few days didnt drive (bkn sebab takut, tapi sebab xde kereta.hehe). but now he is absolutely fine and grateful that everything has been smoothly well and good. the insurance and all that. Alhamdulillah. abah ckp, ini bukan bala, tapi UJIAN.

" Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata; 'kami beriman' sedangkan mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang sedemikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahui-Nya tentang orang-orang yang berdusta " [Al-Ankabut : 2 dan 3]


ingat yer..Allah uji bukan saje2..tapi nak tau kite betul2 beriman atau x. sebab mukmin yang sejati akan tetap teguh imannya tak kire waktu susah ataupon senang. cewah ahlami...hehe

anyway, kete abah nak siap doh bekki! hehe


bubye
Ahlami

p/s:
sabar...sabar...

5 comments:

Adrina Adi said...

alhamdulillah, ayoh mat takde apa2.

Ina said...

YA ALLAH ahlami! tak ckp pn abh accident. nasib baek la talde pape.alhamdulillah..kem salah ke abah deh...ish2..

adLYNNa's said...

ry thn lps, ayh aku g langgar tangga umh sdiri. sapa leni x bekki lagi tanggo tuh...

ps: kakjie selamat lg kam?bimbey gak aku poms..allalalall...kim slm rindu ko dio des..

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

at last...dapat gak tgk gambau kejadian bersejarah tu....I was expecting for more photos, but apa2 pon these will do....I nak cilok yer !

ise3339 said...

tie pom lamo doh niat nk upload gmabr tuh..tpi xdok kesmpatan..lgpon streamyx problem ckit di sandakan skrg nih..
tp kejadian mlm tu mmg menakutkan bile trn je tgk keadaan kereta..trpikir mcmana la abah kt dlm..Alhamdulillah..abah selamat.