Monday, July 13, 2009

the one and only Saat...



Dulu, abah saye ade bela kambing. beli sepasang jer la..lelaki perempuan...i mean..jantan betina. anak lagi la. kasi nama SAAT dan KETIKA..shweeett kan abah saye? hehe...abah memang betul2 jaga SAAT dan KETIKA nie....and smpai la kuar baby kambing baru, seekor aje, abah kasi name MASA....kan dah kata abah saye shweet n funny...hehe..so, happy lah ade 3 ekor kambing dah. siap spent quite a big amount to build those goats new house...hehe..bersungguh2 abah!

kemudian, nasib malang menimpa abah, time tengah dok kait woh nyor, patah tangan plak dah sebab ado sbiji woh nyor jatuh atas tangan abah. jadi, xdapatlah nak uruskan SAAT, KETIKA n MASA...and abah dengan berat hatinya terpaksa 'jual' kambing2 tu kat tuan asal nye balik. tuan asal nye pon jaga lah, tapi xterurus sgt kot sampai SAAT pon jatuh sakit dan beberapa hari lepas, SAAT terpaksa disembelih..... ='(

kesian abah. dah la Duit jual kambing2 tu, si Tuan asal nya TAK PERNAH kasi...last2, dapat DAGING KAMBING SAAT balik..bukan SAAT..mahupun KETIKA..mahupon MASA..hurm...nasib baik abah wat senyap jah...cool bebeh cool..aku je yg xbrape nak cool nih...haha!

jadi..begitu lah ceritanya SAAT, KETIKA dan MASA & ABAH..

walaupon hanya kambing, tapi bagiku, ade sentimental value jugak...huhu


abahku yang sedang bertungkus lumus jago saat nga ketika..
time nie ketika xberanok lagi


aik...saat pong nok isap rokok jugop ko? huhu...saat dalam kenangan...


nie...video time Masa mula2 belajar nk minum susu..punye la susah!



okay...esok akan bertolak ke Tasmania...2 hours flight kot kalu xsilap..will be spending my holiday there for 5 days...by Friday insyaAllah, will set back to Adelaide..hehe...misi mencari air batu cendol di musim salju di Tasmania...haha..doakan perjalanan saye...insyaAllah..=)


bubye
Ami



6 comments:

Alexi said...

xpatut2 oghe 2 buat ko cikgu g2....mujur laa cikgu jenis cool jah...huhuhu...tp really mmg besar laa kambing2 2..huhuhu...tahap lembu doh..kih3

NikNor said...

memang betul pun kalau saat , masa dan ketika tu tinggal dgn ayoh mat, memang terjaga. The best yang seekor kambing akan dapat, huhuu... siap ada doktor persendirian..hihiii.by the way, ayah mat memang cool bebeh!:D

ramizah said...

bila kngoh dgr Saat kena sembelih.. kngoh bygkan Saat kan selalu ngembek bila dgr suara abah.. mesti sayu dia ngembek masa nak sembelih..mungkin dia pnggil abah.. :-( hu hu hu..

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

huhuhhu...sedih la plok tingat ko saat....saat, ketika and masa are not just kambings..but they were apart of our family.....we never called them kambing..we called them by their names.....

Saat in memories. Miss u Saat.

Anonymous said...

daging saat mesti beshh..mcm daging kanggaroo

Ahlami said...

alexi,
cikgu doh? hehee..bagus2...tue la..xpatut oghe tu wt gtu..huhu

kaknor,
doktor persendirian tu msti abe miji deh.hehe..free of charge..hehe

kakngoh,
tue la..samo la..ami pon sero gitu jugop..msti saat dok panggil2 abah...huk3

kakja,
yes...they are not just kambings..they are part of our family too!

anonymous,
eh? mcm kangaroo? xtau la..xpenah make kangaroo..huhu