Saturday, October 31, 2009

of nasi kerabu

so, yesterday was the last day of this semester.

insyaAllah the last day throughout this 3-years-course.

semoga Allah permudahkan segala-gala Nya. yang penting. doa + tawakkal jgn putus.


hari khamis baru2 nie. saye buat nasi kerabu (lagi). hehe.

tapi stil xleh challenge nasi krabu my ma buat...

ho las...ikan pon, 'fresh' from the tin tu gak ;p

ni dia nasi krabu nye,




kalau kawan2 saye yg bukan org kelantan, selalu ckp nasi kerabu tu kaler biru aje.

tapi, kalau kat umh, ma saye slalu buat nasi kerabu kuning.

or kalu malas or nk simple, nasi putih pon jadik! yg pnting sambal nyor tu sdp!

and wajib ado keropok! ayam bakar atau ikan goreng celup tepung tu optional.



hurm...exam start 12nov ni. ade lagi brape hari eh?

sbb nye, tadi, xreti nk kira. xingat oktober ade 30 ke 31 hari yer? blank! T_T

hihihihi...



bubye
Ahlami

p/s: nasi kerabu dah...nasi dagang bilo plop...huhu

Wednesday, October 28, 2009

of Kain Sarung

kain sarung.

ape itu kain sarung? atau kain batik? atau kain batik sarung?

saye pon tidak pasti apakah maksud skema nya. mungkin kena bukak kamus dewan.

tapi, adakah anda memakai kain ini di rumah?

especially yang muda-muda remaja macam ahem..saye nih...0.O

untuk pengetahuan anda semua. ma (panggilan kepada mak saye) saye, sentiasa akan

membekalkan kain sarung ini kepada anak-anak perempuan nya yang ingin belajar ke

mana- mana sahaja. tidak kira lah, di Matrik Pahang, di Sunway College mahupon di

University of Adelaide. tetapi, anak dia yang no.9 nie, sepanjang berada di Matrik Pahang

(sebulan lebih), di Sunway (setahun stgh) dan sekarang di Adelaide, tidak pernah pon

memakai kain-kain tersebut. kenapakah begitu skali?

yer....tepat skali tekaan anda. kerana anak dia yg no.9 ini tidak mengetahui

cara-cara sebenar memakai kain tersebut!

jika berada di kampung sekali pon, tidak tergerak pon hati ingin memakai kain sarung.

seluar track tetap menjadi pilihan.

mungkin juga kerana anak dia no.9 ini sgt buas dan ganas gaya tidur nya. ooppsss..


namun, pada 2,3 hari lepas. telah tercipta sejarah di mana di bumi Adelaide ini, saya

telah berjaya memakai kain sarung dgn jaya nya. selama 2 malam berturut2!

clap3x!!! practice makes perfect! senang nak praktis pakai kain sarung bile dalam

pantang lepas beranak nanti...hahaha...opppss lagi!



okeh.saye akhiri entri khas ini dgn meletak gmba saye....opppss... eh. mane boleh..

gamba kain sarung lah kan...hahaha



buruk weh kain sarung nie. kain sarung mok aku wi comey lagih!


bubye
Ahlami

p/s: ratu kain sarong stkt ni - Adlina Salleh

Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel






ini first time saye masuk online contest nie.

masuk pulak on behalf my sister, Wan Azizon Wan Muhammad.
since she doesn't have any blog, so, saje2 la nih. utk suke2.

contest ni dianjurkan oleh Smileykidz Photography. first time masuk blog ni memang menarik! =).

ape yg menarik ngn contest ni ialah the prizes! hehe.

okies, pihak penganjur, ini saye upload gmbar anak sedare saye,


Name: MUAZ WAJDI BIN AZMIN RAIF
Age: 6 MONTHS





p/s: aku rase mcm mak2 aje masuk contest cm gini..hihi. xpe2..bagi pihak my sis..bagi pihak..

Monday, October 26, 2009

Invincible



i can take wrong turn, you're right behind me
crash and burn, i know you'll find me
as long as you're here, I'm invincible

i can call your name, and you'll come running
it's pouring rain, you'll make it sunny
as long as you're here, I'm invincible

'Invincible' - incapable of being defeated or overcome or subdued.

heee...told ya!

it's a song actually (again!).
yeah, i know i don't have any talent writing beautiful wonderful lyrics.
but, i reckon i love to interpret and translate the lyrics, and relate back to life.
see the meaning between the lines. daa daa daa! i said i love to. just love.

'Invincible' is a new single from Chantal Kreviazuk who has successfully composed songs for Kelly Clarkson, Avril Lavigne, The Veronicas, Marion Raven and even David Cook.

fell in love with her, the first time heard her singing 'Leaving on a jet plane'.
ever since then, almost in love with all her songs. especially 'time', 'in this life', 'feels like home', 'ghosts of you', etc.


huh - what to do? kena la ckp psl music, sbb xde idea sgt...:p



kalau la interpret Results experiment ni senang mcm interpret lagu kan easy! easy!

final exam - 16 more days to go! =(

okeh, ni video lagu tadi,







bubye
Ahlami

Thursday, October 22, 2009

Sweet Silver Lining


but so many people are looking to me
to be strong and to fight,
but i'm just surviving
i may be weak, but i'm never defeated
and i'll keep believing
in clouds with that sweet silver lining


eh2...g menyanyi plak. nak update blog sbnr nyer. hihihi.

anyway,
uni stuffs updates - oral presentation done, viva done, daybook done, the only thing left is
Physiology Final Report.
so, what am i gonna write then? give it to me bebeh. give it to me. lucky i should say because last semester i've done the introduction (Literature Review) plus methods part. same thing for abstract. things i have to write would be results, discussion and conclusion. and so far, 0% progression. muahaha. what to do. my mind, my business!

exam timetables are available now. so they give 12nov for physiology and 14nov for immunology. fair enough i should say, i always prefer physio to go first. but what it's interesting here is hey, it's only 1 day gap! hey hey hey chaiye o ney! (arshad, betul x sbut nie)


mari lihat hot stuffs!


Muaz the cutest


Dzareef hencem


gotta keep myself together! harus mula menulis report!


bubye
Ahlami

Wednesday, October 21, 2009

Please Go Away


hey you,


can you please go away from me? Sakit la kena gigit banyak2.
tambah2 pegi gigit tempat yg same kwn dia dh gigit.
huk3


and you guys too,




can you please just go away?
go get a life. ape kes dok terbang2 buat bunyi bising bzzzzzz kt blik aku....
igt korang je eh bleh terbang. burung pon bleh terbang jgk tau. hik3

sekian sudah. thank you!


- these two creatures seem to be having fun when the weather is hot and sunny-
hadoiiiii

Tuesday, October 20, 2009

Colek Husna



saye suke makan colek buah.

colek buah jambu, buah nenas, buah jambu air, buah mangga.

ohh...sedap nyer.

tapi yang paling sedap ialah buah2 tersebut kite makan dgn colek Husna.

saye xtahu colek Husna ni femes ke x.

tapi, kat kampung saye, kg penambang, femes kot colek nih. hihi

satu family suke makan colek Husna nih.

colek Husna ni dah sampai ke Singapore juge sbb kakak saye yg sulong berada di sana.

di Sabah pon same. tapi di Australia? pernah ke? setakat ni xpernah try bawak lagi.

tapi xsure, time kakak saye no.4 dok kat Australia ni, dia penah bwk ke x colek Husna nie.


oh colek Husna, dtg lah dalam mmpi malam ini.



bubye
Ahlami

Sunday, October 18, 2009

America's Funniest Home Videos


Salam semua.

eh, tadi baru update. ni update blog lagi yer Ahlami? hihihi. al makum la,
tersangat buhsan nie. sakit belakang sakit tangan dok tilik2 graf kat daybook nih.
paham nye tak. tue yg bosan tuh. kih3.

anyway, bile saye buhsan membuat keje, saye akan search video2 yg lawak2 kat youtube.
hehe. standard la kan. i found bunch of videos actually, and just want to share one of those.



hahaha..scene last skali lawak. kih3!


bubye
Ahlami

Testing

new layout/template.

tetiba terase nak buat yang baru.

selepas setahun lebih x bertukar layout yg lame tue. okla kan. =)


after all, it is what i like that matters most.

in love with Adele - Chasing Pavements.

in 'love' with my daybook and the scary viva

in love with everything and everyone lah! =)



bubye
Ahlami

Saturday, October 17, 2009

Tudung Asna


haihh....

time saat genting nk siapkan keje mcm ni la rase tgn gatal nk update something kat beloved blog nih. hehe. juruh sungguh nah Ahlami nih..

xde nak update ape sgt pon sbenarnya.

dalam proses melengkapkan daybook. sebagai persediaan untuk VIVA.
memang kosong taktau ape2 la Pakcik Chris akan tanya aku nanti.xboleh nk expect topik ape.
dah la sorang2. kalu xtau jwb mcm mane. angkat kening je. bleh x?
uuuuuuu....naik bulu roma weh sero..

okies, tgh dok syok2 tgk balik video yang aku captured time balik raye baru2 nie.
video ni agk best. my 8th year old niece, Asna memperkenalkan Tudung Asna!


video


Bubye
Ahlami

Thursday, October 15, 2009

The Time Traveler's Wife



this novel was released in 2003 (according to Wiki). but i had my first read for this novel in 2005, right after SPM. can't really remember whom did I get from and how. and then, i think now, it has several kind of new versions with different covers. oh well, don't really give a damn about that, since the content is just still the same. what i like most about this novel is that it is both science fiction and romance! how can you resist that? but somehow some reviewers found that this novel is kinda hard to classify generically. hmm...apo2 je la.janjisodap!

and now the movie is released. and i have no idea, whether it has already on in Australia, or hasn't it?






it is the time that really hard to control.
but the hardest thing is to be the one that stays.
(penyabar betul la isteri kalu yang dapat suami mcm tu)

Monday, October 12, 2009

penyakit ke nih?


as we are all getting closer, right to the end of our studies in 2009, this would happen.
as expected. penyakit homesick. smua status2 ni diambil dari facebook yer..

i will hold on to this. 1 month, 1 week and 5 days. 53 months and still counting for more! this is suppose to make me happy but im not. i need to be closer to them. urgh! (Nor Baizura, 2009)

i think, i seriously think, that i left my soul in KL (Jasmin Khairat, 2009)

it's the hardest thing to control.. :( (Fahimah Hambari, 2009)

mama, need u...ayah miss u...aish! ( Nooraini Salimah Sakhon, 2009)

Marah...kecewa..leave me alone... (Nabilah Zainuddin, 2009) --> yg ni xpasti relate ke x

hati ini mengenangkan ummi... Ya Allah,anugerahilah kesihatan yang baik kpd ummi & papa.... [maybe will fly back as soon as possible in December???Wallahualam] (Szuansafz Zulkipli, 2009)

"need to be next to you" (Ibtisam Ismail, 2009) ---> hok ni paling jiwang

workshop done...next week, oral presentation for physio. and the week after, the scary VIVA! mood skrang = masih teringat umah dan muaz...ohh..i miss muaz's giggles and smiles (Ahlami Wan Muhammad, 2009)



esok ade presentation lagi. ya Allah..kuatkanlah hatiku...ameenn..

Saturday, October 10, 2009

of kereta and pengukus



Assalamualaikum semua.

tidak kami sangka, sepanjang 2 minggu kami tiada di Adelaide, kerana pulang beraya di Malaysia, side mirror kereta jadi macam nie,



tapi yang paling best, Ummu berjaya mendapatkan pengukus yang sangat besar (leh kukus 2 benda at the same time) dgn harga 5dollar di garage sale! oh yeah oh yeah




dan terus test wat puding karamel tadi! oh yeah oh yeah!




sekian. 2 cerita, 3 keping gambar hok ambo tepek!


bubye
Ahlami

p/s: i can't help but break down, and cry listening to 'Unbelievable' by Craig David

kelantan vocab: tepek = tampal

Thursday, October 08, 2009

back to adelaide



Assalamualaikum

sekarang bersiaran di Adelaide lah plak.
harus menghabiskan saki baki pengajian yang tiggal lagi lebih kurang 1/4 semester. insyaAllah, doa-doakanlah saye nie. semoga dapat habis belajar sperti yg dirancang.
kadang2 tuh banyak sgt benda yg nk dirancang (koya2 pong ado) smpai rase mcm xtahu lah boleh ke x nak dicapai nanti.
x pe lah..nanti2 lah dlu. yang penting ialah sekarang. kan?

anyway, smpai je Adelaide, cuaca sejuk dah mencucuk2 dah. eh? pelik rase. spatut nye dah rase la suam2 panas sedikit. sbb sekarang spring. tapi mcm winter plak. xper la, weather pon kadang2 naik turun kan. ape yg kite expect x smestinya jadi betul. Allah knows the best!

kerja banyak. memang banyak. tapi dah tinggal beberapa je lagi. sbb 12 november ni dh start final exam. insyaAllah 2 paper saje, 12 dan 14 november. hurm...pikir tarikh yang sesuai utk pulang ke malaysia plak nnti. byk agenda yg kena buat and attend bile balik malaysia hujung thn nie...plan.plan..plan..

ape2pon, smoga segala-gala dipermudahkan..ameenn...



rumahku syurgaku. baiti jannati


ucapan aidilfitri utk kakja kt keningau n kakak kt singapore
video


bubye
ahlami

Sunday, October 04, 2009

bagai terjaga dari mimpi


Assalamualaikum..

igt yer, Assalamualaikum is a WAY better or i should say the right way to greet, rather than 'Salam 1 Malaysia'..nth hape2 la...my kakngoh understands this..hehe..kan kak ngoh kan?

oh yer, nk crite pasal passport saye nie.

hari khamis baru2 nie, kan ade a few days lagi nk balik adelaide, jadi kena la make sure all the important things must be in the right place, should i say, with me la kan.
first priority, passport lah kan. cari punye cari. TAK JUMPA! mmg satu rumah dah cari. segala benda aku kelebek. pah ko tikar getoh tu ambo akak nok cari passport ambo tuh! xdop jugop! dale hati ni, mace2 doa doh dok baco. istighfar, selawat, tapi masih beringat la, maybe ni dugaan Allah nok buwi. byk sgt dok galok2 kot sekak balik kampung nih. huhu..sangkaan utama saye, passport tercicir kat airport..ya Allah...

so, saye REDHA lah.. dan decide nok g report police doh the next day, jumaat tuh. pakai siap comey2 dah la, ma abah teman la. siap tnjuk demo lagi kat kakjie, nk crite ape kt polis tue..
then my mom, tiba2 tergerak hati nak g tgk kt tong sampah kering (letak2 kertas), kemudian nampak mcm benda merah2 dalam tue. ape lg..terus jerit.. "AHLAMI!!!!...ni ma jupo dohh niee....!!"..ya Allah..passport ku dok dale tong sampah ruponyo..sape la yg terbuang tuh...huhu...ALHAMDULILLAH..memang Allah nk uji kan.

tue la kite, kalu xdiuji, dok senang jah, x ingat ko Tuhan...bile diuji, baru la merintih2...astaghfirullah..btul, saye rase sperti terjaga dari mmpi yang buruk sekejap after jmpa passport tuh..hihi..


okeh..esok nak balik adelaide dohh..huhu..kerja mcm2 ade..toksoh oyak la..
-workshop presentation, viva, final report, daybook submission----> aaaaa....!


bubye
Ahlami

p/s: nnti bersiaran di Adelaide plak, insyaAllah...