Wednesday, September 30, 2009

besiaran dari Kota Bharu


Assalamualaikum..

yer, lamo sunggoh la ambo xmari jenguk blog2 para bloggers skalian.. sahkan blog org lain, blog sndiri pon bersarang labah2 doh nie..huhu..

ape khabar semua? masih dalam mood raye ker?
kih3..bagi mereka yg masih bercuti dan berada di kampung sperti saye, semestinya mood raye dan bersenang lenang masih lagi segar bugar. aisey...terase mcm tulis surat cinta tak rasmi plak dah! =))

ape2pon, hope this is not gonna be sort of late, to wish Selamat Hari Raya, and maaf zahir batin segala-gala yg terasa hati or terkasar ape2.

Alhamdulillah. saye selamat smpai di tanahair (mcm 10tahun dah xbalik..haha) pada 17 september, dan terpaksa bermalam di KLIA yg b***k, sebelum smpai ke KB pada 18sept pagi tue. ape2pon semua nya selamat...

dan beraye bersama family terchenta, alhamdulillah, anugerah terindah dari Nya.
semoga mendapat keberkatan, insyaAllah. ape yg penting, dapat share precious moments with them. saye sgt bersyukur! ini pon rezeki Allah bagi. happiness, time spent dan semua2 nya!

sekarang, saye rase, saye boleh gmbar kan diri saye ini, ade BANYAK sangat tali. dan tali-tali tersebut dapat menghubungkan saye dengan family and friends. saye akan pegang tali-tali ini dgn sangat kuat. kalu boleh, ikat mati, bukan stakat simpul-simpulan bahasa sahaja. saye berjanji tidak akan putus atau lepaskan tali2 itu, MELAINKAN, mereka yg decide utk lepaskan tali itu. hehehe. (gapo la mung dok bobe ni ahlami weiii...)


kerja banyak. itu sangat obvious. tapi MALAS nak buat lg. itu lagi la obvious kan.

ohh...best nye dok umh! jadi drebar and baby-sitter! (lupe diri ni student jap..haha)


kepada kakak no.1 saye, aida wan muhammad, dan kakak no.5 saye, zanariah wan muhammmad..jgn bersedih dearest sisters xdpt beraye bersama! you both are always in our hearts. jauh atau dekat. =)....love you all!


pics - boleh diintai2 dan dikomeng2 kat facebook yer..=)


bubye
amie

Tuesday, September 15, 2009

Bazaar Ramadan in Adelaide?


yes yes yes!
there was bazaar ramadhan running in Adelaide a few days ago!

first we hear about this, my best friend, ibtisam and I were so excited and semangat to get involved in this bazaar. not as buyers, but sellers or stall owners la kan. haha. perasan je lebih. ingat kan xjadi dah. but, with all the efforts, cewah..berjaya jugak la utk jadi penjual yg berjaya. haha perasan lgi!
so, we decided to have a go with roti jala, karipap, onde-onde and seri muka. =)

Alhamdulillah. syukur sangat2. everything was sold out! kih3. perasan lagi...
orait. malas ckp byk. actually. i was about to finish off my 2000words essay, but something went wrong and not really in moooood to do so. and this could be (at least) the reason of three posts in a row. LOL. whatever la kan bak kata kak dina. kih3. okeh. sekian. pardon me if ayat tunggang langgang. naip supo nok ambak ketoapi nih. haha


- ramai wooo yg datang!-








laporan dari kilang kami
video


p/s: selamat memburu lailatul qadar. better than 1000months. sehingga dijanjikan sebegini rupa. MasyaAllah..=)
p/s: kena siapkan essay dlu, baru bleh excited and tulis post pasal nak balik malaysia.


Updates - IFTAR(s)




biase la kan..bulan2 puasa ni la ramai org nak panggil bukak puasa. insyaAllah..berlipat ganda ganjaran yg kita akan peroleh dalam bulan puasa nie. xkire abe jenis kebaikan yg kita buat. =)).

setakat nie. paling byk bukak puasa kt umah brompton lah. ade juga di south terrace. di ovingham juge. sayang korang smua. u guys always cheer my life here. and always make my days even happier than they can ever be. and more importantly, having such a meaningful and wonderful friends. da da da (bebel)


kami memang excited la bab makan2 nie. makanan xsoh cito lah. mace2 jenis ado. yg impossible bleh jadi possible. eh? ado eh lagu tuh? kih3. tapi hok penting, x mmbazir lah. kalu ado lebih tue. cepat2 bagi wt balik make sahur plop. teringat umoh la plop. my mum jenis yg sayang la nk buang lauk pauk. kalu ado sket lebih gulai ke, msti amik simpan dale freezer. pastu sminggu lagi pon, kalu masih elok, panas plop gulai tue. tapi, saye ni plak, tgk yg lebih-lebihan, laju jah nok tohok (buang). xbaik gitu deh? huhu. agak2 nya sbb my mum penah hidup susah, jadi bab makanan ni xleh la nak buang kokse jah. patut jadi teladan yg nie. ok. tatap gmba lah...



- iftar and merdeka night bersama mufti perak-


- iftar beramai2 di brompton-


- penyampaian hadiah di brompton-


- for the very 1st time iftar di rumah kami-


- and kami bermain bunga api!!-


- tgk lah betapa xcited mereka!-


- dan haruslah bergmbar kenang kenangan-


Updates(out of date) - Immune Dinner



dah lame dah sbenarnya nak cite pasal kitorang punye immune dinner hari tue.
lame sgt dah. almost a month ago. 21 August. a day before ramadhan. our lecturers in conjunction with immunology department had organized a great dinner at Pondok Bali, the only halal restaurant yg agak superb and marvellous!

since ade quite significant portion of muslims among immuno students..so, they'd decided to be more preferential in halal restaurant. =))..nice one la! memahami betul lah lecturer2 kami!

only AUD20 per person. supposedly, it should be AUD30, tapi school sanggup bayar another 10 dollars..so..save on us! =)

itu sahaja laporan untuk dinner final year saye. sila view gmba je la kan. photos are authentically from Dr.Chris Wong, a chinese malaysian lecturer in Adelaide Uni. paling sporting!



















Monday, September 07, 2009

Random Thoughts



Tadi, mase nak g pos kad raye kt rundle mall tue, jumpa omputeh prempuan pakai baju kelawar.
i was thinking, "huhu..ingat kan makcik2 kt msia je pakai baju kelawar pegi pasar malam"

and i laughed, of course!



lalat --- suke terbang and buat bunyi bising2 kan

ade sape2 yang paham ke, kenape lalat berkelakuan sedemikian? saye sampai sekarang xpaham. and saye tanya nie, sebab memang Cannot Tahan la dgn lalat yg terbang bising2 nie. nak mengawan ke nak gaduh2? tapi, yer la kan, nak marah pon, lalat pon makhluk Allah juge..=)




of balik rumah --- pikir nk buat biskut raye ape yer

sebelum nie, raye kt umah tu, jarang sgt la buat biskut raye, especially, bile dah ramai kakak2 yg dh kawin and, kalau mereka balik kampung utk beraye, mesti akan wat balik berbekas2 biskut raye. jadi, biskut raye tu jrg sgt la nak buat, buat 1 jenis je kot. my mum plak jenis yg easy simple and jenis xkesah mane biskut2 raye nie. yg penting MAIN dishes are sedap dan tiada tandingannya!
but, contrast is here when now, i feel like making and baking mcm2 biskut raye now. almaklum la, sejak 2 menjak nie, dok rajin buat kek, biskut etc..let's see if i could retain this feeling and kerajinan itu ade bile smpai umh nanti...=)


bubye
Ahlami


p/s: tsam, harbour town lagi jom?

Saturday, September 05, 2009

Cepat Sunggoh Rase...


Betul..rase macam sangat cepat masa berlalu. malam ini ialah malam 16 Ramadhan.
Sudah separuh Ramadhan berlalu. bagaimana agak nya puasa kita semua? moga-moga ade keberkatan, dan yang penting, keredhaan Allah..insyaAllah..

semua org tahu pasal Perang Badar kan. masyaAllah. 313 tentera Islam melawan 1000 tentera Quraisy pada 17 Ramadhan 2 Hijrah, ketika umat Islam berpuasa. dan tentera islam menang. amazing kan? subhanallah...



of uni stuffs,
ade la 3, 4 biji assignments yang perlu disiapkan. progress nya juga xbrape bagus. where is my driving force, my dear? where have you been hiding, sweetheart? biase la kan, nak buat keje nie, kena ade mood, kena ade interest. kalu x, xjadi. dan biasa nye, most of the time, mood akan jadi ade bile 2,3 hari sebelum due date submission. itu saye lah. selalu sangat last minute...=)

dan geram jugak, setiap kali jumpa article yang best2 untuk buat essay, mesti article tu kena purchase. adeihhh..


harus pikir pasal nak balik raye malaysia kot.
is that going to be my driving force then?


oh Muaz....




bubye
Ahlami