Wednesday, June 24, 2009

Goodluck Mak Ude


heheheee....




p/s: ade org dah nk abis exam...kami baru nak mula..huhu

Sunday, June 21, 2009

Takut dan Harap


Ibnu Taimiyah pernah berkata,

hubungan antara kita dengan Allah adalah umpama seperti seekor burung, di mana
takut merupakan sebelah sayap burung itu, dan sebelah lagi sayapnya adalah harap. Badan kepada burung itu adalah ♥CINTA♥ kepada Allah...=)


Saidina Umar pernah berkata,


katakan ada suatu suara dari langit datang dan mengatakan bahawa:


1) Semua orang di dunia ini akan masuk syurga kecuali seorang - Saidina Umar
TAKUT dialah orang yang akan ke neraka itu
2) Semua orang di dunia ini akan masuk neraka kecuali seorang - Saidina Umar HARAP dialah orang yang akan ke syurga itu.


Semoga takut dan harap berjalan seiring dalam diri saye nie. biar saye yang kerdil ini takut dan harap pada Nya sahaja...

.........................................................................................................................................

27 jun 2009 - Infection and Immunity (Microbiology)
3 July 2009 -
Neurobiology(physiology)

..............................................................................................


ehh....2 paper jer eh exam? ahaa...hehe...=)


Selamat hari Abah juga!
My abah is the coolest abahh...
check that out HERE

Tuesday, June 16, 2009

and now i'm 22


bismillah

Assalamualaikum and hye everyone...

and now i'm 22..today is my birthday.....i was born on 16th June 1987 at Kg Penambang, Kota Bharu. hebat x? xlahir kt hospital pon. and i admit that i was also a very cheeky naughty and hyperactive daughter of my mother Wan Hasnah Wan Yusoff and father, Wan Muhammad Wan Jaafar. don't ask my why i don't have 'Wan'...hehe...ohh...xtau nk bercerita..hihi..kite serahkan kt my sister, kakja...utk part cerita2 nie..kakja..cerito la pasal ami kt blog kakja dehs..haha...

i was named 'Ahlami' by my 2nd sister, Kakngoh...and i think because kakngoh was in Maahad Muhammadi Perempuan that time, so she knew quite a lot of arabic names.
Ahlami means 'My Dreams'...but i don't like define it in english...i prefer it to be defined in malay words...Ahlami = Impianku..

Dulu2...bile org tnya name ape, saye akan jwb 'Ami' saje..sbb kalu ckp 'Ahlami' semua org angkat kening tanda pelik xpernah dgr name tue..huhu..and org pernah jgk silap saye ni lelaki sbb Ahlami bunyi mcm name boy..hihi...betul jgk kot?

but now is different..whenever people get to ask my name, and i'll just say 'Ahlami'...and even more, they will ask about the meaning of my name, i'll quickly just say 'Impianku'... hehe...Alhamdulillah... for me, name is just a name...a name doesn't define your own personality...u can be whatever u wanna be...thanks kakngoh for this beautiful name..

today i just turned 22..another year older..anoter time wiser..hopefully...

thank you dearest housemates for buying such a creamy cake! besar giler okey!! and the gifts! goshh! i got baking tray for sponge cake from ummu, heater utk musim sejuk from peteh and Encik Croc yg pjg dan slim from Ibtisam...i wasss soo pleased and was smiling all the time! =) thanks guys...
and terima kasih to family and frens for all the thoughtful and beautiful wishes..couldn't be happier than this! this is the best day despite having physio experiment today..


The Gifts...thanks ib, umu n peteh!

1 year old kot time ni..with anak patung...

22 years old...and still holding anak patung..dh matured ker? haha



Enjoy this Video..captured last night!




bubye

Ahlami

Sunday, June 14, 2009

musim beku


nampak nyer, memang winter betul2 dah nie. laaa...baru nak rase ker? lambat la Ahlami nie... hujung2 jari kaki dan tangan mudah mengeras dan merah2 time nie la.
untung lah mereka yg berjari besar atau gebu, kureng sket haba nak keluar. boleh conserve heat. oh hotness. haha.

pada musim ini jugaklah, kita akan merasakan amat payah untuk keluar daripada sleeping bag kesayangan. oleh sebab itu, blood circulation tidak begitu efektif dan cemerlang pada ketika ini.
saya sarankan, setiap 2 jam, sila bangun dan buat senaman ringan yer kawan2...

bagi mereka yang ada heater, bertuahlah anda kerana ada heater sebagai teman baik. bagi mereka yang tiada heater, guna alternatif lain mcm meletakkan tangan di bawah laptop pon boleh juga. haha. dah start merepek nie.
selain itu, kite juga bisa (eh..tetiba plak ade bisa) jimatkan penggunaan air karena time winter kite x payah mandi 2 kali sehari! haha.. seriously entri ini ialah entri random. xtau nak bobe gapo wehh...

malas nyer nak g study kat library. malas nak berperang dengan cuaca yang sejuk dan berangin nie. tapi kalu dok kat umah, study mcm hape2 aje! xboleh jadik nih! orang cakap, study kat library best sbb ade heater yg best. haha. best lah sgt. ape kebenda nyer tueee!


oh yer, sedikit laporan masakan utk chef cream puff, Puan Zanariah Wan Muhammad. terima kasih di atas tips2 yg telah diberikan. inilah hasil nya. rupa memang x secantik dan secomel tuan pembuat nya, tapi rasa nya boleh la..sedaaapp lah bagi saye dan rakan2...=)


telah selamat di ngapp pada pre-exam gathering oleh rakan2


waaahhhh.....pada musim beku beginilahhh terasa ingin makan sup kaki hok ma buat...huwaaaa....sedappp nyooo...


bubye
Ami

p/s: saye dh nak masuk 22 ehh? ngeh2....


Thursday, June 11, 2009

100


wahhh..tiru kak pB plak...tulis2 nombor kat entry title...xpo deh kak pB? =)

cantek punye number..i like lah today. why did i say so? because i told you so lah! haiyaa... okay, one word of grateful, of relief, Alhamdulillah. terima kasih Allah for all the ease and strength that He gave to me. He always does..throughout all the hardships and challenges that i had to defeat. ehh..mcm bagi ucapan penghargaan lah pulak..hihi


Alritey...

  • the Poster presentation for physiology was quite okay i reckon. fair enough..there was no error in spellings, pronounciations, etc....except that i think i did miss one or two things. nahh...they wouldn't know! less info= less questions they're gonna ask= less mistakes!

  • the 2nd presentation was microbiology symposium ( forum). this one was thiiiissss close to bring me lying on the floor, unconscious. show time! haha...lebih2 la tu Ahlami...punye la exaggerate tue kalu nak bercerita. hihi. anyway, the presentation was all smooth. since everyone was listening. but then, the questions from the lecturers. aduhaiii...they were like grilling us! but what to do, we just answered what we knew. and if we didn't...just go for it. pandai2 lah kan reka..kih3...

video
ohh...ade stephen kidd yg kacak dan jamie yg comel. Atuk Connor xsmpat amik..and pakcik Renato juga. *credits to peteh yg amik video* - dah nak abis dh time nie -



thank you guys! - Grace, Alice and Tim!


Assignments sudah abes. now, exam pulak melambai-lambai. oh indah nye perasaan ini..xtipuu...betul nie..haha..


bubye
Ami

p/s: kakjie dh start wat umah kat wakaf bahru tue..hehe..nnti kaktie plak..=)


Monday, June 08, 2009

kita hanya merancang


Assalamualaikum semua...

pheww....(tgh hyperventilating nie)
bangun pagi tadi, (yang xde la pagi sgt kan, waktu terpaksa dirahsiakan...haha), tgk2 cuaca agak cerah, meaning, it was quite sunny lah. but the wind was still strong though. So, saye dgn cepat dan smngt nye, bukak quilt cover, letak dalam washing machine, xpuas dgn yang tue, sarung bantal skali, xpuas lagi, stokin 7 pasang semua nya masuk jugak...tapi xpuas lagi tuee....tmbh lg tudung2 (10 helai semua nya) skali, xpuas lagi!!..smngt tgk hari yg sunny kan, tmbah lagi sleeping bag kesayangan tu dalam washing machine, smua nye saye sumbat! maklum la, hari sunny kan...xleh lepaskan..

then siap2 basuh..jemur...wahhh...sunny lah!!! jerit saye dalam hati... suke! msti kain kering..3 jam kemudian, tetiba....zroooooooommmmmm!! (mcm ni ke bunyi hujan yg tiba2 tue?)..oh no oh no oh no!! oh no!! berlari2 keanak-anakan lah saye menyelamatkan kain di jemuran. dh kering dah sbnrnye, basah balik dah!! huwaaaaa.....siap2 angkat kain tue..masuk je umh..hujan pon berhenti...oh no! oh no lagi! huk3..sob3...

betul lah...kita hanya merancang, Allah yg menentukan segalanya....(kali ni, dpt sebut dgn betul)...=)


nasib baik wallpaper kt laptop ade gmbar Muaz..hehe
*photo credits to Kak Wanee*

bubye
ami

Thursday, June 04, 2009

Alahai Manohara...


tgk yang ni dulu eh...





and yang ni pulak....



Aisehh...ade berani kah kawin anak raja? hihi



Monday, June 01, 2009

and it's June


and it's june now..cepat betul rase!

since May dh lepas, boleh la aku wish birthday utk mereka yg lahir dalam bulan May.
Happy birthday to all of you!! may your life filled with happiness and luck!

09 May - niece, Alya Fatini (ahlami junior) and housemate,
- Umu (boleh cabut gigi ngn dia)

16 May -1st sister, Aida (bleh tumpang umh dia kalu g Singapore)
17 May - bestfriend, Wan Aida Sirrana (dia dh ade DSLR!! yeay!)
22 May - niece, Yasmin Liyana (sgt2 geniuss!!)
27 May - best school mate, Bibi Nazihah (single lagi ni)
29 May - 4th sister, Halilah (nk sewa umah klu mlwt kelantan, leh contact dia)

hmm..sape lg eh tertinggal? hihi


pagi tadi mmg sangat malas nak bangun pegi kelas, mungkin juga sebab semalam punye la susah nak boleh tidur tue. dok golek2 ade la dekat 2 jam. baru la nk tutup mata nie. nak kate minum coffee xde la pulak.
tapi memikirkan, minggu ini ialah minggu terakhir lecture, aku gagahkan jugak bangun utk siap2 gi kelas. mase nak turun bas tue, x perasan kerongsang yg aku beli kt sabah hari tu terjatuh! aisehh...xde la sedih sgt, tp sayang lah jugak... =(

pastu...dh smpai kt medic school nk masuk lecture tu, coursemate aku cakap Class is cancelled today! apekah? adeiihh...sabor aje la...positive thinking (mind therapy) ----- ade hikmah nie! =)

eh...nak tnya la kan, kalau everytime kite jumpa seseorang tue, kite kebetulan akan pakai tudung atau baju yang same, adakah itu bermakna baju or tudung kite x banyak? perlukah beli banyak2 lagi? hihihi



bubye
ami